4 op 5 rundveehouders in de problemen om tussentijdse stikstofreductie tegen eind 2025 te halen
Volgens een bevraging van Boerenbond verwacht 80% van de rundveehouders problemen om de tussentijdse reductiedoelstelling van 5% tegen eind dit jaar te kunnen verwezenlijken. Boerenbond vraagt daarom een pragmatische aanpak van de doelstelling en een ander en haalbaarder stikstofdecreet. “De deadline om eind 2025 de reductiedoelstelling te behalen is niet realistisch.”

Boerenbond bevroeg alle melkvee- en rundveehouders die lid zijn van de landbouworganisatie tussen 15 maart en 25 maart naar de kennis en haalbaarheid van de 5% doelstelling waaraan melkvee- en vleesveehouders tegen eind dit jaar moeten voldoen in het kader van het stikstofdecreet. In totaal vulden 1.128 rundveehouders de online enquête in.
Begin 2024 keurde het Vlaams parlement het stikstofdecreet goed. Dit decreet stelt dat tegen eind 2025 de melkvee- en vleesveehouders een emissiereductie-inspanning van 5% moeten realiseren. Tegen 2030 wordt een reductie van 25% verwacht van de melkveehouders. Uit de bevraging blijkt dat het merendeel van de rundveehouders weet dat er reductiedoelstellingen zijn opgelegd en dat veehouders ook inspanningen willen leveren, zegt Boerenbond.
“Het feit dat 95% van onze rundveehouders op de hoogte zijn van de regelgeving en doelstellingen is al een eerste belangrijke stap in het hele stikstofdossier”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. “We merken ook veel bereidheid bij onze landbouwers om tussentijdse inspanningen te leveren, maar het proces stokt duidelijk bij de implementatie van technieken in de praktijk. Hierdoor wordt het moeilijk om de doelstelling tegen eind dit jaar te halen. Het Vlaams parlement heeft bij de goedkeuring van het stikstofdecreet duidelijk niet nagedacht over de haalbaarheid van deze plannen!”
Deadline niet realistisch
Bijna 13% van de rundveebedrijven voldoen reeds aan de 5% doelstelling, maar zo’n 80% van de veehouders verwacht volgens de bevraging problemen om de 5% reductiedoelstelling tegen eind 2025 te realiseren. De redenen hiervoor zijn divers.
“Bijna de helft van de veehouders heeft aan dat er een technisch probleem is.” Dit kan zijn dat er momenteel onvoldoende of zelfs geen bruikbare technieken voorhanden zijn die praktisch toepasbaart zijn op hun landbouwbedrijf of dat er leveringsproblemen zijn bij toeleveranciers. “Daarnaast geeft 24% aan dat het administratief niet lukt om tijdig de aanpassing van de vergunning rond te krijgen. Tot slot zien we ook dat een niet onmiskenbare groep van 30% van de veehouders eigenlijk niet weet hoe ze concreet aan de slag moeten gaan.”
Een belangrijke voorwaarde om de stikstofreductiedoelstellingen te behalen, is dat er voldoende en haalbare technieken beschikbaar zijn, stelt Ceyssens. “Zo kan een bedrijfsleider op maat van zijn bedrijf kiezen welke maatregel het meest geschikt is maar die keuze heeft hij momenteel niet. Als er zelfs al mogelijkheden voorhanden zijn.”
Boerenbond vraagt daarom dat de overheid snel duidelijkheid schept over de 5% doelstelling, snel haalbare en betaalbare reductietechnieken erkent en na de erkenning voldoende tijd biedt om deze technieken te installeren. “De deadline om eind 2025 de reductiedoelstelling te behalen is niet realistisch.”
Voorkeurstechnieken
Welke technieken genieten de voorkeur rundveehouders dan wel? Om de tussentijdse reductiedoelstellingen te behalen, kijken de rundveehouders in de bevraging van Boerenbond vooral naar praktisch toepasbare technieken. Van de reeds bestaande PAS-reductiemaatregelen is de mestrobot of mestschuif de meest populaire techniek, gevolgd dor weidegang.
In mindere mate biedt een aanpassing van de roostervloer en de installatie van een luchtwasser een oplossing omdat die moeilijker implementeerbaar is. Tot slot kan ervoor geopteerd worden om minder dieren te houden. “Dat is voornamelijk aantrekkelijk voor bedrijven die reeds van plan waren hun activiteiten over te laten of stop te zetten”, aldus Boerenbond.
Juridische procedure tegen stikstofdecreet
Het stikstofdecreet voorziet momenteel in een reductiedoelstelling van 25% tegen 2030 voor de melkveehouders. Slechts 1% van de bedrijven voldoet hier vandaag al aan. Meer dan de helft van de melkveehouders weet vandaag nog niet wat dit precies betekent voor zijn bedrijf of hoe hiermee aan de slag te gaan.
Boerenbond heeft een procedure opgestart bij het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet. “Dit decreet is gebaseerd op onnauwkeurige modellen, verouderde cijfers en biedt rechtszekerheid noch perspectief voor sectoren die van economisch belang zijn.”