Startpagina Economie

Handelsconflicten verstoren de zuivelmarkten

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons op 10 maart zowel de financiële situatie in de wereld als de evoluties op de internationale zuivel- en voedermarkten. De beslissingen van Trump blijven hier impact op hebben.

Leestijd : 3 min

De Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump blijft de actualiteit en de markten beheersen. “De ontketende handelsoorlog, de geopolitieke spanningen die op de spits worden gedreven, de massale ontslagronde bij Amerikaanse ambtenaren en Trumps imperialistische drang beheersen het nieuws”, omschrijft Raf Beyers de situatie. “De Amerikaanse beurzen doen het in verhouding tot de Europese markten slecht bij het jaarbegin. Tijdens de eerste week van maart is de euro tegenover de dollar terug in waarde toegenomen. Intussen start Europa een wapenwedloop om te versterken ten opzichte van de Verenigde Staten (VS) en zich ook te wapenen tegen de Russische agressor.”

De olieprijs blijft intussen maar dalen. Brentolie komt nog maar amper aan 70 dollar per vat wat de laagst olieprijs in een half jaar is.

Recordboterprijs op de GDT

De Europese boterprijs daalde 4,48% gedurende de tweede maand van het jaar. Februari eindigde met een boterindex van 7.136 euro/ton. De gemiddelde maandindex van boter eindigde op 7.233 euro. “Het mooie weer van begin van maart hielp de eerste boternotering van maart wel vooruit. De Europese boterprijs ging op 5 maart bij alle deelnemers stevig – met meer dan 220 euro/ton – omhoog naar 7.374 euro/ton.”

Op de Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling blijft de boterprijs sinds Nieuwjaar stijgen, naar nu een absoluut record van 7.241 euro. De Amerikaanse boterprijs daarentegen valt terug naar 4.863 euro. Beyers: “Zo’n grote spread tussen de Europese en Amerikaanse boterprijs hebben we zelden gezien. De handelsoorlog met de buurlanden doet de zuivelsector in de VS pijn. Er gaat maar liefst 66% van de Amerikaanse boterexport richting Canada.”

Uitbreiding verwacht in de VS

De melkaanvoer in de VS over januari steeg zeer beperkt met 0,1%. “Wat vooral opviel is dat het United States Department of Agriculture (USDA) de melkproductie van het vierde kwartaal 2024 naar boven hebben bijgesteld. Daarnaast hebben ze tevens de omvang van de melkveestapel verhoogd. Daarenboven schatten ze in dat de Amerikaanse melkveehouders van december naar januari nog eens 10.000 koeien aan de kudde hebben toegevoegd. Volgens analisten is de trend op middellange termijn duidelijk: uitbreiding.”

In Nieuw-Zeeland melken ze over de eerste maand van het jaar +2,6%, maar in milksolids is dit zelfs +5%. Voor het hele Nieuw-Zeelandse melkseizoen dat in juni eindigt, stelt men de melkproductieprognose in milksolids bij van +2,3% naar +3%.

Voor Europa was er nog geen enkel aanvoercijfer voor melk in januari beschikbaar. “De weekaanvoer in Frankrijk en Duitsland is begin maart wel desastreus. Ze flirten momenteel met respectievelijk -4% en -3% weekaanvoer van melk. De zuivelmarkten gedragen zich wereldwijd volatiel. De oorzaak daarvan is terug te vinden in de grote onzekerheid die veroorzaakt wordt door oplopende handel- en geopolitieke spanningen wereldwijd.”

Europese SMP-prijzen sputteren

De Europese mageremelkpoederindex (SMP, skimmed milk powder) bleef in februari sputteren rond 2.500 euro/ton. Met de eerste Europese SMP-notering van maart dook de prijs met 2.487 euro nog wat verder naar beneden. Het herstel van de boter- en roomprijzen geven nog altijd stimuli om meer SMP te produceren, wat de prijzen voor poeder duidelijk niet ten goede komt.

Beyers: “De mageremelkpoederprijs was in de VS een tijd hoger dan in Europa. Beide prijzen kwamen recent terug korter bij elkaar. Zo doet de Europese SMP-index 2.487 euro/ton en daalde Amerikaanse naar 2.534 euro. Ook hier ligt de oorzaak terug bij de handelsspanningen tussen de VS en zijn buurlanden. Zo gaat er van de Amerikaanse SMP-export, hun belangrijkste zuivelexportproduct, maar liefst 52% richting Mexico. De zuivelsector in de VS loopt zeer onrustig rond door de oplopende handelsoorlog. Op de GDT blijft SMP met 2.622 euro/ton iets duurder dan de internationale prijs.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Europese tarwevoorraad stijgt

Economie Er beweegt heel wat op de voedermarkten en dat komt niet enkel door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump. Raf Beyers, adviseur Bedrijfsontwikkeling en Risk Management bij United Experts, overliep met ons de evoluties in de voedermarkten tot 16 april.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Pluimveehandel Haerinck

Anzegem, West-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures