Startpagina Economie

Febev vindt aanpak migratiebeleid en knelpuntenberoepen kaakslag voor vleessector

Onlangs kon de krant De Tijd een ontwerp inkijken van beroepen die kunnen genieten van een vlottere arbeidsmigratie-aanpak. De slagers, een essentieel beroep binnen de vleesproductieketen, werden uit deze lijst verwijderd. Volgens Febev, de nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen, dreigt de voedselbevoorrading in het gedrang te komen als de overheid alsmaar meer horden oplegt aan de instroom van medewerkers.

Leestijd : 3 min

Febev (Federatie van het Belgisch Vlees) vindt dat de aanpak ook van weinig inzicht in de dagelijkse realiteit van de vleessector getuigt. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir heeft al op het niveau van de onderwijskoepels bijkomende druk gezet op de onderwijsinstellingen die onder meer slagersopleidingen aanbieden om het aantal leerlingen op te krikken en deze opleidingen desgevallend op te doeken als het minimum aantal leerlingen niet gehaald wordt.

Bijkomende horde

Het voorstel dat vandaag op tafel ligt, zet hier nog een bijkomende horde bovenop voor de vleessector. “Het verwijderen van de slagers op de lijst met knelpuntberoepen die een snelprocedure kunnen inleiden, ontneemt de sector de mogelijkheid om bijkomende werkkrachten te mobiliseren”, aldus Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van Febev.

Sociale fraudebestrijding

De vleessector onderneemt al meerdere jaren met succes inspanningen om naar meer duurzame en dus rechtstreekse tewerkstelling te evolueren. Hiertoe werd vorig jaar een Plan Eerlijke Concurrentie (PEC) afgesloten met de sociale partners en de SIOD (Sociale Inspectie- en Opsporingsdenst) om vervolgstappen te kunnen zetten naar de toekomst toe. “Dit plan zet ook in op sociale fraudebestrijding, wat volledig in lijn ligt met de misbruiken die de minister aan de kaak wil stellen. Hier nog bijkomende voorwaarden aan toevoegen, maakt het voor onze bedrijven onmogelijk”, zegt Gore.

Onderaanneming en detachering

Momenteel volstaat de instroom niet, ondanks de vele geleverde inspanningen vanuit de sector, en dit zowel op het niveau van afstuderende slagers als op het niveau van de huidige arbeidsmarkt. Hierdoor moet de vleessector al jaren een beroep doen op onderaanneming en detachering om het personeelstekort in te vullen. Volgens cijfers van de slagersbond studeren er ongeveer een 100-tal studenten af, terwijl het aantal externe medewerkers binnen de vleessector in globo een 4400-tal personen betreft, wat een kleine 24% van het totaal aantal arbeiders in de sector vertegenwoordigt (circa 18.600 in 2022).

Geschikte kandidaten gezocht

De gepubliceerde vacatures zijn daarom niet representatief voor het tekort, vermits vele bedrijven inmiddels gestopt zijn met het plaatsen van vacante functies op de site van de VDAB omwille van het gebrek aan beschikbaarheid van geschikte kandidaten. De sector is op zoek naar mensen die gemotiveerd zijn en biedt heel wat opleidingen aan voor mensen die instromen in de sector. Febev stelt daarom dat de vooropgestelde aanpak en de bijkomende drempels een uitermate negatieve uitwerking zullen kennen. De vergrijzing van de bevolking zal een verdere rem zetten op de beschikbare capaciteit aan werkkrachten. Het beleid is op dat vlak niet afgestemd op de huidige (en toekomstige) uitdagingen.

Regelneverij primeert op voedselcontinuïteit

Febev vertegenwoordigt 1 van de grootste sectoren binnen de voedingssector, die gekenmerkt wordt door een hoge inzet van handenarbeid. Het slachten en verwerken van vlees vereist nu eenmaal vakmanschap en kennis. Het verder opleggen van bijkomende voorwaarden en horden bemoeilijkt de instroom van personeel en zal bijkomend binnen afzienbare tijd zijn impact kennen op de bevoorradingsmogelijkheden binnen de keten. De vleessector wordt bovendien geconfronteerd met hoge grondstofprijzen door schaarste aan dieren en stoppende producenten omwille van de stikstofproblematiek, maar ook andere regelgevende eisen. Als essentiële sector stelt Febev dat het de taak van de overheid is om te waken over de vrijwaring van de voedselbevoorradingsketens en de continuïteit te verzekeren in zijn maatschappelijke opdracht door bedrijven te faciliteren. De consument zal finaal de dupe zijn van een beleid dat regelneverij laat primeren op voedselcontinuïteit. Febev roept daarom op tot overleg met de betrokken partijen om te komen tot een betere aansluiting van de doelstellingen van de overheid op de realiteit van de bedrijven.

Febev

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

DLV, studie- en adviesbureau

Wetteren, Oost-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures