Startpagina Buitenland

China voert hoge importheffingen in op koolzaadolie en varkensvlees uit Canada

China onderwerpt onder andere koolzaadolie en varkensvlees uit Canada aan hoge invoertarieven. Het gaat om een reactie op heffingen die Canada vorig jaar invoerde op Chinese elektrische auto's.

Leestijd : 2 min

Het Chinese ministerie van Handel maakte 8 maart bekend dat vanaf 20 maart invoertarieven van 100% zullen gelden op koolzaadolie, koolzaadschroot en erwtproducten. De invoer van varkensvlees en visserijproducten zal met 25% worden belast.

De nieuwe heffingen van Peking zijn vergelding voor de invoertarieven die Ottawa in oktober oplegde aan Chinese producten, omdat die goedkoop op de markt zouden worden gebracht als gevolg van staatssteun. Het gaat om heffingen van 100% op elektrische auto's en 25% op staal en aluminium.

China reageerde meteen met een antidumpingonderzoek naar Canadese koolzaadolie en dat wees uit dat Canada de regels rond buitenlandse handel zou hebben geschonden, zegt het Chinese handelsministerie nu. Peking diende ook al een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Overaanbod Chinees varkensvlees

Canada is een van de grootste producenten van koolzaad. China – dat vooral onbewerkt koolzaad invoert – importeerde er vorig jaar 6,39 miljoen ton van, bijna allemaal uit het Noord-Amerikaanse land. Naar verwachting zou de Chinese invoer van koolzaadolie zowat 1,75 miljoen ton bedragen.

De Chinese invoer van varkensvlees is de laatste jaren fors afgenomen. Het land heeft te maken met een overaanbod op de binnenlandse markt.

Naast Canada hebben ook de Verenigde Staten en de Europese Unie producten uit China onderworpen aan invoerheffingen, waarbij ze met name e-auto's viseren. Daarnaast zijn ook de VS en Canada onderling verwikkeld in een handelsconflict.

Belga

Lees ook in Buitenland

Europees Parlement zet licht op groen voor uitstel duurzaamheidsverplichtingen bedrijven

Buitenland Het Europees Parlement heeft op 3 april met een ruime meerderheid ingestemd met het uitstel van rapporteringsverplichtingen voor bedrijven op vlak van duurzaamheid. Ook een groot deel van de linkerzijde schaarde zich uiteindelijk achter deze voorstellen om bedrijven administratief te ontlasten. De Belgische voedingsindustrie noemt het uitstel een stap in de goede richting, maar heeft nog een aantal bezorgdheden.
Meer artikelen bekijken