Brouns: “Europa moet kiezen voor chauvinisme, niet voor protectionisme”
De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten is volgens Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) een wake up call voor Europa. “De nieuwe Amerikaanse president en zijn standpunten zijn een confrontatie met de Europese zelfgenoegzaamheid. Europa moet de rug rechten en zijn eigen boontjes doppen”, zei Jo Brouns op de State of the Union, op 30 januari in Oudenaarde.

Zowat 1.000 geïnteresseerden zakten op 30 januari af naar de salons Mantovani voor dit jaarlijkse evenement waarop de toestand en de vooruitzichten van de Vlaamse landbouwsector besproken worden, samen met uiteenzettingen over opleidingen, regelgeving, onderzoek, techniek en gewasbescherming. Een volledig verslag volgt binnenkort, maar we willen jullie nu al de kerngedachten meegeven van de slottoespraak van minister Jo Brouns.
Farm, baby, farm
De nieuwe geopolitieke situatie kan Europa volgens Brouns niet zomaar negeren. “Europa moet kiezen voor chauvinisme en niet voor protectionisme, zoals Trump doet. Europa moet inzetten op energie, voedsel en grondstoffen als strategische elementen, zodat er een blok gevormd wordt tegen alle bedreigingen”, stelt minister Brouns. De ‘Drill, baby, drill’-slogan van Trump counterde hij met ‘Farm, baby, farm’.
Meer realisme en pragmatisme bij Europa
De nieuwe Vlaamse minister van Omgeving merkt in de lijnen die uitgezet worden door Ursula von der Leyen, de herkozen voorzitter van de Europese Commissie, voor onder meer de Green Deal meer realisme en pragmatisme, maar geen negationisme. De klimaatuitdagingen worden niet ontkend. Brouns zou graag hebben dat er meer ‘op maat’ kan worden gewerkt van de individuele landen en regio’s. “In Vlaanderen heb je niet dezelfde situatie als in Polen of Frankrijk. We zouden op maat moeten kunnen werken voor bijvoorbeeld de natuurherstelwet, de nitraatrichtlijn of de habitatrichtlijn. Voor die laatste zouden we bijvoorbeeld nieuwe habitats kunnen aanduiden en doelen verplaatsen.”
Vergunningen zijn cruciaal
Brouns had het in Oudenaarde niet enkel over Europa. Hij hoorde onder meer op Agriflanders waar de Vlaamse boer van wakker ligt. “Vergunningen zijn cruciaal. Boeren willen investeren in het milieu, maar we moeten hen dan de kans geven om hun oude stallen af te breken en nieuwe te bouwen die minder emissies hebben.” Hij ziet het in die context niet graag gebeuren dat rechters een eerder gevalideerd milieueffectenrapport vernietigen.
Brouns herhaalde op de State of the Union dat er een ‘uitzuivering’ komt van de meetpunten voor het mestactieplan. “250.000 gezinnen lozen hun afvalwater ongezuiverd in het oppervlaktewater. We moeten bekijken of daar interferenties zijn met de meetpunten.”