Startpagina Agriflanders

Agro Bedrijfshulpverzekering krijgt update bij Werkers

Tijdens Agriflanders treedt groep ‘Werkers’ naar buiten met haar vernieuwde Bedrijfshulpverzekering. De dienstverlening wordt sterk vereenvoudigd en het product kan vanaf nu per persoon worden afgesloten.

Leestijd : 4 min

De naam Werkers doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij al wie in de land- en tuinbouwsector actief is. Met een breed aanbod voor de inzet van werkkrachten richt deze dienstenleverancier zich al bijna 6 decennia voornamelijk op deze sector. Het product waar het voor Werkers ooit allemaal mee begon, blijft ook vandaag de dag cruciaal in haar gamma: de zogenaamde bedrijfshulp. Hiermee kunnen familiale land- en tuinbouwbedrijven zich verzekeren tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Mits betaling van een jaarbijdrage, het lidgeld, kan je als aangesloten landbouwer in dit systeem een vervanger krijgen wanneer je zelf je dagelijkse werkzaamheden niet kan uitvoeren. Vanaf 2025 ondergaat het hele product een grote update.

We vroegen Bert Slechten, directie-adjunct bij Werkers, om meer uitleg.

Bedrijfsmodel onder druk

Waarom was een update nodig?

Zoals veel ledenorganisaties in onze sector worden ook wij geconfronteerd met de maatschappelijke evolutie van het dalende aantal landbouwbedrijven. Hierdoor kwam ons eigen bedrijfsmodel, waarbij veel leden samen bijdragen aan lage uurtarieven, de voorbije jaren gestaag onder druk te staan. De aanvankelijke reactie van ons bestuur was een bewuste keuze om uit de eigen reserves te putten. En met succes, want we slaagden er al bij al vrij goed in om de tarieven voor onze aangesloten leden onder controle te houden.

Maar dat bleek geen duurzame strategie?

Inderdaad. Vooral de recente inflatie en bijhorende loonindexeringen van de voorbije 2 jaar gaven de doorslag. Bovendien leefde al langer de overtuiging dat onze dienstverlening doorheen de jaren te complex geworden was. Het was dan ook de aanzet voor ons om de oefening ten gronde te voeren: met welk model zouden we onze rol van vervangingsdienst maximaal kunnen blijven spelen op een manier die zowel voor onze klanten als voor onszelf financieel duurzaam zou zijn? Met die opdracht gingen we aan de slag.

 

Figuur 1: Aangesloten bedrijven per sector in 2024.
Figuur 1: Aangesloten bedrijven per sector in 2024. - Bron: Agro bedrijfshulp

Vereenvoudiging

Welk resultaat kwam er uit de bus?

Een sterk vereenvoudigd product met focus op datgene waar wij het verschil mee maken: eerste hulp bij noodgevallen en een grote transparantie naar onze leden. Vooral dat laatste is voor ons van belang. We zijn en blijven immers een vzw die in de eerste plaats haar sociale doelstellingen wil realiseren: landbouwers in nood vervangen. We streven daarbij geen winst na, integendeel, we zoeken steeds naar manieren om ons zo efficiënt mogelijk te organiseren. En daarom zijn onze nieuwe uurtarieven ook opgebouwd rond de gemiddelde loonkost van onze arbeiders. Niet meer, maar ook niet minder. Gaan we een landbouwer in nood helpen? Dan doen we dat tegen de kostprijs. We maken geen winst, maar ook geen verlies, zoals tot nu toe wel het geval was. In ruil kan de jaarlijkse bijdrage beperkt worden en aangeboden worden aan een vast tarief per persoon. Deze bijdragen dienen voor de organisatie van de werking.

En waarin zit dan de vereenvoudiging?

Vermits we ons product vormgeven als een verzekering, waren er doorheen de jaren toch veel kleine lettertjes in de dienstverlening geslopen, vooral in de vorm van tellers en maximumtermijnen, waarna het tarief van onze dienstverlening wijzigde (lees: verhoogde). Hier maken we komaf mee en stellen we er een helder en eenvoudig systeem voor in de plaats. Heb je als verzekerde persoon een attest arbeidsongeschiktheid? Dan geldt ons sociaal tarief, zonder beperking. Wanneer we onze bedrijfsverzorgers een toeslag betalen, zoals tijdens het weekend, dan rekenen we deze wel 1 op 1 door, maar ook niet meer dan dat.

Uniek aanbod

Is de bedrijfshulp hiermee klaar voor de toekomst?

Als we dat eens wisten! (lacht) Neen, oprecht: dat is uiteraard onze betrachting met deze hele operatie. We blijven immers rotsvast overtuigd van de meerwaarde van onze dienstverlening, meer nog dan voorheen. Uiteraard kunnen landbouwers ook lokaal een beroep doen op bereidwillige werkkrachten om hen te ondersteunen bij hun arbeidsvraag. Met onze bedrijfshulp zijn we echter toch uniek in het snel inspelen op nieuwe en acute hulpvragen. Dat is onze sterkte. Onze ploeg van 50 arbeiders over heel Vlaanderen laat ons toe om snel te schakelen. Onderschat bovendien niet welke community er ook rond onze organisatie hangt. Met name onze arbeidersploeg, de bedrijfsverzorgers verdienen hier een woord van dank. Zij zijn het die dag in dag uit het beste van zichzelf geven voor onze aangesloten leden. Het zijn onze beste ambassadeurs, maar eigenlijk niet alleen die van ons, maar die van de hele sector. Geen betere leerschool voor wie in de land- en tuinbouw actief wil zijn, dan enkele jaren meedraaien als bedrijfsverzorger bij Werkers. Maar goed, dat is een andere topic.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken