Brouns zet Lely Sphere op AER-lijst
De Lely Sphere komt op de lijst van ammoniakemissiereducerende stalsystemen (AER-lijst). Dat werd op 16 januari aangekondigd na de officiële opening van Agriflanders in Gent. Eerder waren er bij het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt (AT) nog bezorgdheden over het reductiepotentieel op lange termijn van dit circulaire stalsysteem.

Het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt (AT) adviseerde eerder Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) om het systeem niet te erkennen, omdat ze vragen hebben bij de goede werking en het grote waterverbruik.
In het kader van het stikstofbeleid is het mogelijk om technieken te erkennen die landbouwers mogen inzetten om hun ammoniakuitstoot te reduceren. Er moet echter voldoende wetenschappelijke zekerheid zijn dat de beoogde milieuprestaties worden behaald. Daarvoor zijn 2 expertenadviezen cruciaal. Het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt (AT) en het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV) adviseren en onderzoeken alle aangelegenheden over luchtemissies door de veehouderij en mestverwerking.
De Lely Sphere, een circulair stalsysteem voor het scheiden van meststoffen en het verwaarden van emissies, is een eerste dossier dat sinds het aantreden van Brouns als minister van Omgeving op tafel komt. Het systeem scheidt vaste mest en urine van elkaar en zet stikstofemissies om in een vloeibare, circulaire kunstmest. Deze kan de landbouwer gericht inzetten voor precisiebemesting.
Geen probleem in Nederland
In Nederland staat de techniek van Lely al even op de overheidslijst van gevalideerde technieken die ammoniakemissies verminderen in koeienstallen. Daar kreeg de techniek een reductiepercentage van liefst 77% procent (emissiefactor 3). Net die reductie wordt door het advies van het AT bekritiseerd.
Ook WeComV heeft over al een advies gegeven over de Sphere. Deze instelling aanvaardt het gehanteerde meetprotocol om de ammoniakemissiefactor per dierplaats per jaar te bepalen en stelt dat de uitgevoerde metingen, de bespreking van de resultaten en de daaruit volgende conclusies over de ammoniakemissiefactor voldoen om een ammoniakemissiefactor te bepalen. Dit comité adviseert om de emissiefactor vast te stellen op 3 kg NH3 per dierplaats per jaar, met nog een aantal opmerkingen.
Kritische controlepunten bepalen
In een reactie op de bezorgdheden van het AT antwoordde minister Brouns dat hij aan WeComV heeft gevraagd om de kritische controlepunten voor de goede werking van dit circulair stalsysteem te definiëren zodat die kunnen opgenomen worden in de vergunning, naar analogie met de luchtwassers. Die kritische controlepunten om de goeie werking te garanderen, zullen worden gewaarborgd.
Bij Lely waren ze een beetje verrast, maar vooral heel blij met de aankondiging. Ook zonder de erkenning was er al heel veel interesse voor de Sphere en met de erkenning zal dat enthousiasme vast nog groter worden.
Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens reageert tevreden met de erkenning van de Sphere van Lely. "Goed dat er eindelijk een nieuwe stikstofreducerende techniek erkend wordt. Het keuzemenu voor veehouders moet nu verder uitgebreid worden zodat ze de best mogelijke techniek kunnen kiezen op basis van hun bedrijf en de algemene voorwaarden van de techniek. Het is wel belangrijk dat er nog duidelijkheid komt over de praktische uitvoering van de techniek", stelt Ceyssens.