HVV pleit voor gebruik van nachtrichtkijkers en geluiddempers
Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) reageert op een artikel gepubliceerd in de Standaard op 6 januari over de inzet van nachtrichtkijkers en geluiddempers om de everzwijnenproblematiek aan te pakken.

Ze lazen enkele bedenkingen die volgens hen toch wel op lossen schroeven staan. Ze vinden het bovendien jammer dat in een eenzijdig geschreven artikel geen weerwoord werd gevraagd aan de jachtsector.
Zo is het voor HVV niet duidelijk vanwaar de federale politie de bewering haalt dat de inzet van nachtrichtkijkers en geluiddempers om de overlast van everzwijnen aan te pakken een ‘risico voor de openbare orde’ met zich meebrengt.
Argumenten weerlegt
HVV vraagt om een regularisatieperiode waarin geluiddempers die niet voorzien zijn van een serienummer alsnog voorzien kunnen worden van een serienummer in de Proefbank in Luik, zodat ze geregistreerd kunnen worden. Ze vragen zich ook af waarom het Europees Parlement bij de herziening van de Vuurwapenrichtlijn in 2017 en de inwerkingtreding van de nieuwe Vuurwapenrichtlijn in 2021 nachtrichtkijkers en geluiddempers niet hebben opgenomen als verboden middel, mochten zij toch zo een groot gevaar betekenen voor de openbare veiligheid.
Argumenten die het Vlaams Vredesinstituut aanhalen tegen de inzet van geluidsdempers en nachtkijkers, vegen ze bij HVV volledig van tafel. Ze wijzen er zelfs op dat je een geluiddemper niet kan gebruiken op een automatisch vuurwapen. De constante gasdruk zorgt ervoor dat de geluiddemper binnen enkele seconden gloeiend rood staat en ontploft. Dat maakt dit niet interessant voor misdaden, massaschietpartijen of terroristische aanvallen.
In Frankrijk is de geluiddemper gelegaliseerd en daar zijn er sindsdien geen incidenten gemeld met dergelijk hulpmiddel.
Hoogdringende noodzaak
Hubertus Vereniging Vlaanderen wijst ook op de hoogdringende noodzaak om nachtrichtkijkers en geluiddempers goed te keuren omwille van Vlaamse én Waalse wetgeving die er op wacht. Dat kan pas op voorwaarde dat het bezit van deze toestellen ook federaal wordt toegestaan. Op 19 juli 2024 keurde immers de Vlaamse regering het verzamelbesluit Faunabeheer goed waarin het gebruik van nachtrichtkijkers en geluiddempers voor de bijzondere jacht en de bestrijding van wilde zwijnen toegestaan werd.
Op een colloquium vorig jaar in Wallonië kwam dhr. Martin Cléda, expert jacht op het kabinet van toenmalig minister Willy Borsus en directeur van de Direction extérieure de Namur de la DNF, met een analoog pleidooi om geluiddempers en nachtrichtkijkers te legaliseren. Tijdens de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest in het zuiden van België tussen 2018 en 2020 was hij één van de weinigen die de voordelen van deze hulpmiddelen kon vaststellen: minder terugslag van het wapen, hogere trefzekerheid, meer omgevingsrust voor de andere wilde fauna en minder verstoring van omwonenden.
Geluiddempers en nachtrichtkijkers in het buitenland
Het gebruik van geluiddempers bij de jacht is toegestaan in Denemarken, de meeste Duitse deelstaten (behalve 3), Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Letland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en Verenigd Koninkrijk.
In Hongarije, Litouwen en Polen is het gebruik toegestaan in het kader van de bestrijding van Afrikaanse varkenspest.
Het gebruik van nachtrichtkijkers bij de jacht en/of bestrijding is momenteel toegestaan in Denemarken, Duitsland, Finland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Letland, Portugal, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland, al dan niet beperkt tot everzwijn, vos en wasbeer. In Italië en Roemenië heerst momenteel het debat over het legaliseren van het gebruik van nachtrichtkijkers bij de jacht.
Tot slot wijst Hubertus Vereniging Vlaanderen er op dat geen enkele geluiddemper ooit in staat zal zijn om het geluid van de mondingsknal van een vuurwapen volledig te dempen. Vuurwapengebruik in totale stilte is een absolute utopie.