Zuid-Amerika verwacht overvloed aan sojabonen
Het spel van vraag en aanbod op de verschillende voedermarkten in de verschillende werelddelen is boeiend. Een grote oogst in de ene teelt beïnvloedt het nieuwe seizoen van een andere teelt. Een grote sojaoogst in Zuid-Amerika kan bijvoorbeeld Amerikaanse boeren aanzetten tot inzaai van een groter maïsareaal.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 48 en 48 (9 - 22 december 2024).
Russische tarwe zorgt voor concurrentie
Rond 20 november noteerde de Europese tarweprijs op Matif (Marché à Terme International de France) nog ongeveer 220 euro/ton. Twee weken later daalde de prijs richting 212 euro. “Franse tarwe-exporteurs hebben moeite om het momentum van november vast te houden, wat leidt tot een prijsverlaging op de internationale markten om concurrerend te blijven”, legt Raf Beyers ons uit. “De sterke concurrentie van Russische tarwe, die momenteel aantrekkelijker geprijsd is door de zwakkere roebel en het beleid van Moskou, drukt extra op de Franse export. De daling van de wisselkoers (roebel/USD) en de relatief hoge lokale prijzen in roebels moedigen Russische boeren aan om meer te verkopen. Daardoor blijft Russische tarwe sterk vertegenwoordigd op de wereldmarkt.
Het aangekondigde exportquotum van 11 miljoen ton tussen 15 februari en 30 juni 2025 ligt hoger dan verwacht. Dit wijst erop dat Rusland zijn export niet significant zal beperken en de wereldmarkt kan blijven overspoelen met goedkope Russische tarwe. Hoewel de prijzen momenteel onder druk staan, kan de situatie over 3 maanden veranderen door een te verwachten tragere export uit Rusland en Oekraïne. Ook kunnen eventuele vertragingen door weersomstandigheden (zoals regen in Australië) of geopolitieke onzekerheden het beschikbare aanbod verder beperken.”
Braziliaanse maïs aantrekkelijk op wereldmarkt
De Europese maïsprijs op Matif daalde op de eerste handelsdag van december richting 202 euro/ton. Twee weken voordien was de prijs nog een stuk hoger, met 213 euro. Op 3 december herstelde de maïsprijs terug wat richting 206 euro. De handelsactiviteit rond maïs nam af tijdens de Amerikaanse feestdagen rond Thanksgiving, wat leidde tot prijszwakte.
Beyers: “Nu de handel weer aantrekt, kunnen de prijzen zich wat herstellen. De neerwaartse correctie van Braziliaanse exportprijzen door verhoogde verkoopactiviteiten maakt Braziliaanse maïs aantrekkelijker op de wereldmarkt. Dat vormt een uitdaging voor de Verenigde Staten (VS). De verzwakking van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar stimuleert Braziliaanse exporten door gunstige wisselkoersen.”
Recordniveaus van ethanolproductie ondersteunen de binnenlandse vraag naar maïs. Dit kan helpen om de neerwaartse druk van lagere exportverkopen te compenseren. Na sterke exportverkopen in de afgelopen weken begint de vraag naar Amerikaanse maïs te vertragen, door stijgende concurrentie uit Brazilië en onzekerheid rond handelsovereenkomsten met Mexico.
Slecht weer vertraagt nog steeds de Franse maïs-oogst en verhoogt de noodzaak om het graan te drogen, wat de spotaanvoer vertraagt en de prijzen kan ondersteunen.
Europese koolzaadprijzen blijven volatiel
De Europese koolzaadprijs is naar gewoonte weer heel volatiel. Op 19 november was de prijs nog 545 euro/ton, om op de voorlaatste handelsdag van november stevig terug te dalen naar 491 euro, om vervolgens op 3 december terug stevig te stijgen naar 528 euro. De daling van de prijzen werd aangewakkerd door winstnemingen, nadat fondsen gedurende maanden longposities hadden opgebouwd. “Dit wijst op een markt die zich heroriënteert”, stelt Raf Beyers. “De focus ligt op de vraag of Europa koolzaad gaat importeren. De huidige prijsverschillen tussen Europees koolzaad en alternatieven uit Canada en Australië maken het economisch aantrekkelijk om meer te importeren.”
Zware regenval in Maleisië en Indonesië kan de productie van palmolie verstoren. Dit kan leiden tot stijgende palmolieprijzen, wat indirect de vraag naar koolzaadolie kan stimuleren, omdat deze substituten zijn. Omdat koolzaadolie zo gewild is, blijft de prijs van raapschroot ook redelijk onder druk en is deze nu bijna even duur als zonnebloemzaadschroot. Schrootprijzen ondervinden globaal prijsdruk van zeer aantrekkelijk prijzen voor plantaardige oliën.
Zuid-Amerika verwacht recordoogst van soja
De sojameelprijs blijft prijsdruk ondervinden. De prijs was op 3 december 297 euro/ton. “Het is van september 2020 geleden dat de prijs nog zo laag was. De sojamarkt wordt momenteel gekenmerkt door robuuste exportcijfers in de VS, ideale omstandigheden in Zuid-Amerika, en een hoge vraag naar sojaolie. De Amerikaanse sojabonenexport ligt 12% hoger dan vorig jaar, wat wijst op een sterke internationale vraag. Dit ondersteunt de Amerikaanse markt, ondanks toenemende concurrentie uit Zuid-Amerika. Brazilië en Argentinië bereiden zich echter voor op een recordoogst, omdat de inzaai zeer voorspoedig is verlopen. Zuid-Amerika geniet momenteel vrijwel perfecte weersomstandigheden, samen met goede waterstanden voor logistiek, wat de oogst en export zal ondersteunen.”
De mondiale vraag naar sojaolie blijft sterk, wat de prijzen hoog houdt. Dit zorgt ervoor dat producenten bereid zijn om lagere prijzen te accepteren voor sojaschroot, een bijproduct van de verwerking. “De verwachte overvloed uit Zuid-Amerika zal de prijzen voor sojabonen waarschijnlijk drukken, wat Amerikaanse boeren kan aanmoedigen om over te stappen naar maïs. Hoewel de huidige omstandigheden in Zuid-Amerika ideaal zijn, blijven onvoorziene weersverstoringen een risico”, besluit Raf Beyers zijn overzicht.