Poederprijs in stijgende lijn
Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 november met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Wat is bijvoorbeeld het effect van de verkiezingen in de VS?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn uitgedraaid op een stevige overwinning van Donald Trump, die zo de 47ste president van de Verenigde Staten (VS) zal worden vanaf 2025 tot en met 2028. Zijn vorige presidentstermijn was 2017-2020. Raf Beyers overloopt het effect hiervan: “In de aanloop naar de verkiezingen steeg de 10-jaarse rente al stevig als reactie op zijn winstkansen. Dit trok nog door na zijn verkiezing. Daarnaast schoot ook de waarde van de Amerikaanse dollar omhoog, waardoor de EUR/USD-koers daalde naar het laagste niveau sinds juli. Ook bij zijn vorige verkiezing einde 2016 daalde de EUR/USD-koers heel stevig, om nadien in de loop van 2017 terug fors te herstellen. Men verwacht dat Trumps aankomende beleid inflatoir zou kunnen werken. ‘Tarief’ is blijkbaar het favoriete woord in zijn woordenboek. Trump denkt daarbij aan invoertarieven van 10-20% voor alles wat de VS binnenkomt. Voor import vanuit China denkt men zelfs aan 60%. Er lijkt dus sowieso een handelsoorlog aan te komen en Europa zal daarbij ook niet worden ontzien. Onder meer de Duitse economie, die het al heel moeilijk heeft, zou in een winterrecessie kunnen terechtkomen. De Duitse industriële productie blijft maar krimpen.”
De Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling ging na 3 weken pauze met +4,8% stevig omhoog. Daarmee noteert de globale GDT-zuivelindex het hoogst sinds juli 2022.
De aanvoercijfers van Europa over augustus kwamen al erg laat binnen. Bovendien kwam er enkele dagen later nog een stevige correctie vanuit Duitsland over de melkleveringen in augustus. De Duitsers hadden over augustus toch maar 1,3% minder melk (in plaats van -5,4%), en in
“In Nieuw-Zeeland verloopt het melkseizoen voorlopig voorspoedig”, meent Raf Beyers. “Een goede melkprijs en een goede grasgroei zijn een gedroomde combinatie voor de Kiwi’s. Over september molken ze zo +4,1% en in
In de VS steeg de melkproductie over september met 0,1%, maar ze blijven wel dikke melk produceren ,want in
In Noordwest-Europa is er ook nog altijd melkschaarste. Dat is te zien aan de spotmelk, die de voorbije 3 weken terug iets meer dan 60 cent kostte.
De Europese boterindex trekt sinds week 45 terug omhoog dankzij een stijging van de Nederlandse en Franse boterprijs. De boterindex is nu 7.696 euro/ton. “Op basis van de stijgende roomprijs, die nu richting 10.500 euro/ton gaat, zou de boterprijs nog verder kunnen stijgen de komende weken. Daar zou een boterprijs kunnen bijhoren van zelfs 8.600 euro. De huidige roomvraag kan natuurlijk wel ‘eindejaargedreven’ zijn. Ook op de GDT steeg de boterprijs stevig met 8,3% naar 6.415 euro/ton. Op die GDT valt het heel sterk op dat de prijs van de nabije handelsmaand december van Fonterra-boter zelfs naar 7.383 euro ging. Verder zien we voor Fonterra in Nieuw-Zeeland boterhandel voor april en mei 2025 aan 6.065 euro. Er is dus duidelijk een heel sterke vraag voor directe levering aanwezig. Mogelijk heeft een Europese koper daar aankopen gedaan. Ondertussen blijft het opvallen dat de boter in de VS eerder prijsdruk blijft ondervinden, met een prijs van 5.476 euro. We zien in de VS dat de boterproductie dan ook hoger is dan de vorige 2 jaren en ook dat hun botervoorraad de hoogste is van de voorbije 2 jaar.”
Intussen trekt de palmolieprijs sinds half september ook stevig omhoog. Plantaardige oliën zijn klassieke vervangproducten voor boter, dus het is logisch dat die prijs ook omhooggaat. De Europese boterexport daalt ondanks de stevige prijzen maar met 5%. Ook in de rest van de wereld is er een stevige melkvetvraag, want zo ging er meer Europese boter richting China, het Verenigd Koninkrijk, Mexico en de VS.
De Europese poederprijs zou ook kunnen stijgen omdat ook het Amerikaanse poeder met 2.800 euro een stuk duurder is dan het Europese product op dit moment. De Europese SMP-export is wel 8% lager dan vorig jaar en van WMP ging er dit jaar zelfs 20% minder buiten Europa. Voor WMP is dit niet zo vreemd, gezien het stevige prijsverschil met het Nieuw-Zeelandse poeder dat
De enige zuivelproducten die niet groen kleuren, zijn voorlopig de Europese kaasprijzen, die in week 45 nog een lichte daling lieten zien.