Provincie Antwerpen maakt 8 ha vrij voor agro-ecologie
De provincie Antwerpen en 4 partners bundelen de krachten om 80.000 m² landbouwgrond in Waarloos een agro-ecologische invulling te geven.

Het gebeurt niet vaak dat een terrein van deze omvang wordt bestemd voor agro-ecologische landbouw. Het einddoel van het project is dat één of meer landbouwers op het perceel duurzame landbouw en natuur gaan verenigen en bovendien toegankelijk gaan maken voor de buurt onder de vorm van landbouwbeleving en trage verbindingen.
Meer biodiversiteit
Agro-ecologie of herstellende landbouw biedt een aanvulling op het bestaande systeem, gericht op het ontwikkelen van een voedselsysteem dat op lange termijn kan blijven bestaan. Dit houdt in dat voedsel op een milieuvriendelijke manier wordt geteeld, verwerkt en verdeeld, met aandacht voor zowel de natuur als de mensen en op een manier die kan blijven duren.Cruciaal bij agro-ecologie is een goede bodemgezondheid door een goed beheer van het organische stofgehalte, meer biodiversiteit en een hechte band tussen producent en consument.
Om de principes van agro-ecologie te vertalen naar de praktijk bundelen de 5 partners de krachten: provincie Antwerpen, lokaal bestuur Kontich, POM, HOGENT en het Proefstation voor de Groenteteelt. De participatie door de buurtbewoners over de bestemming van het landbouwperceel is een eerste stap om de band tussen producent en consumenten uit de buurt aan te halen.
Buurt geeft mee richting aan invulling perceel
De inwoners van Waarloos zullen via participatiemomenten mee richting kunnen geven aan de toekomst van het landbouwperceel in hun gemeente. Op 23 september vond het eerste participatiemoment plaats waar geïnteresseerde buurtbewoners uitleg kregen over agro-ecologie.
Tijdens de participatiemomenten worden de buurtbewoners stap voor stap betrokken bij het project, buigen ze zich mee over de kaarten, mogelijkheden, bestaande ideeën, onderzoek en mogelijke concepten. Uiteindelijk zullen de gronden toegewezen worden aan 1 of meer agro-ecologische landbouwers.
De afspraken en rechten en plichten van de landbouwer(s), provincie Antwerpen en POM Antwerpen worden vastgelegd in een overeenkomst. Onderzoekers van HOGENT en het Proefstation voor de Groenteteelt zullen de landbouwer(s) bijstaan.
Testproject voor andere gemeenten
Dit testproject kan leerzaam zijn voor andere lokale besturen, onder meer over het ter beschikking stellen van grond aan landbouwers door lokale besturen en het gebruik van agro-ecologie als hefboom om waterhuishouding, bodemkwaliteit en biodiversiteit in hun gemeente te verbeteren.
Alle bevindingen en lessen zullen worden gebundeld in een handboek. Dit project loopt nog tot en met 30 juni 2025.