‘Wij innoveren de veehouderij’ als centraal beursthema
Van 12 tot 15 november gaat in het Duitse Hannover de professionele veehouderijbeurs ‘EuroTier’ door. ‘We innovate animal farming’ is het centrale beursthema, dat door organisator DLG werd gekozen. Kort gesteld: innovaties in de veehouderij worden op de beursvloer getoond.

Die beursvloer zal 220.000 m2 groot zijn, ondergebracht in 13 beurshallen, en meer dan 2.100 exposanten verwelkomen uit 52 landen. Naast voornoemd hoofdthema wordt nog gefocust op het concurrentievermogen in de veehouderij, artificiële intelligentie (AI) in pluimveestallen, op het afschaffen van het couperen van staarten bij varkens, op directe verkoop op de boerderij en op slachten op de boerderij. Op EuroTier 2024 vindt de World Poultry Show plaats, met een volledig aanbod van internationale oplossingen voor pluimveebedrijven.
Op de beursvloer zullen niet enkel exposanten uit Duitsland staan. Volgens gegevens van de organisator komt maar liefst 65% van de exposanten niet uit het thuisland. Hiernaast zijn start-ups welkom en worden er 25 ‘landenpaviljoens’ geïnstalleerd op de beursvloer. Hier worden landen verwelkomd zoals Canada, China, Finland, Spanje, Zuid-Korea en de Verenigde Staten (Nebraska). Dit geeft heel goed het internationale karakter van EuroTier weer.
Tijdens de veehouderijbeurs vindt ook de ‘Inhouse Farming - Feed & Food Show’ plaats. Dat is een wereldwijde B2B-ontmoetingsplaats voor autonome landbouw- en voedselsystemen van de toekomst. Parallel met EuroTier vindt nog een andere vakbeurs plaats op dezelfde locatie, namelijk EnergyDecentral. Deze vakbeurs richt zich op de mogelijkheden van alternatieve energieopwekking.
Concurrentievermogen staat onder druk
De organisator van EuroTier is de DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), de Duitse landbouworganisatie zeg maar. Zij stellen in aanloop naar de vakbeurs dat de waarde van de veeteeltproductie in de totale landbouwproductie van Duitsland heel aanzienlijk is. Ze merken echter op dat politieke randvoorwaarden, verdere nationale eisen, hoge dierenwelzijnsnormen en andere factoren veel invloed hebben op het concurrentievermogen en op de toekomstige levensvatbaarheid van veebedrijven (melkvee, varkens, pluimvee...) in het land. Daardoor ontstaan heel wat uitdagingen, waarvoor ze op de beursvloer van EuroTier geschikte oplossingen willen laten ontdekken.
“Veeteelt in Duitsland blijft een essentieel onderdeel van een duurzame en toekomstgerichte voedselproductie”, geeft de beursorganisatie aan. “Dit ondanks de moeilijke tijden voor veehouders. Tussen soms tegenstrijdige politieke en sociale eisen door moeten boeren een evenwicht vinden tussen dierenwelzijn, marktomstandigheden en concurrentievermogen.” Als oplossing voor de uitdagingen zien ze nog steeds mogelijkheden op boerderijen door onder andere technische innovaties die op de beurs tot uiting komen en die bijdragen aan een hogere productiviteit en competitiviteit, rekening houdend met meer dierenwelzijn.
De beursorganisatoren nodigden meerdere experts uit. Deze moeten aan de beursbezoeker aanbevelingen doen en wijzen op aanpassingen die nog kunnen gebeuren. Daarnaast focussen ze op automatisatie en digitalisering om concurrentiëler te zijn als veehouder. Ook wijzen ze de veehouder op strategieën die hem sterker kunnen maken in de toekomst.
Schijnwerpers op actuele thema’s
Een onderdeel van het beursprogramma op EuroTier zijn een breed scala aan presentaties over het thema ‘concurrentievermogen’. Daarnaast zetten ze de schijnwerpers ook op AI in de pluimveehouderij. Hier worden nieuwe mogelijkheden belicht op het gebied van digitale ontwikkelingen en automatiseringstoepassingen. Praktijkvoorbeelden worden getoond die inspirerend kunnen werken om verbeteringen door te voeren.
De varkenshouderij wordt ook in de schijnwerpers gezet. Er wordt stilgestaan bij het thema van het niet couperen van staarten. Oplossingen die de sector heeft, worden naar voren gebracht op de beursvloer. Daarnaast wordt gewerkt aan de bewustmaking rondom het probleem.
Nog een onderwerp waar de organisatie rond werkt tijdens de beurs, is de directe verkoop en slachtingen op de boerderij. Mobiele slachteenheden kunnen hier mogelijkheden bieden. Het ontwikkelen van een succesvolle strategie biedt landbouwers dan weer opportuniteiten om hoeveverkoop te stimuleren en om een relatie tussen producent en consument uit te bouwen.
Tijdens de laatste beursdag, vrijdag 15 november, wordt bezoekers geleerd hoe stallen kunnen omgevormd worden tot verticale landbouwbedrijven. Een ander thema dat die dag aan bod komt, is de verwerking van bio-afval uit huishoudens en de voedingsindustrie tot veevoeding. Inspelen op deze mogelijkheid kan landbouwers een concurrentievoordeel bieden.
Op de beursvloer wordt in hal 13 een kleine demoruimte ingericht waar robots aan het werk worden getoond. Tijdens de vorige beurs in 2022 werden mestrobots in praktijksituaties getoond (met nagebootste mestvlaaien). Dit jaar is het de beurt aan een ander type robot, namelijk deze die het voer aanschuiven. Er zullen livedemo’s zijn met gesproken toelichting, in de voormiddag in het Duits, in de namiddag in het Engels.
Praktisch
EuroTier gaat door van dinsdag 12 november tot en met vrijdag 15 november van 9 tot 18 uur op het beursterrein ‘Exhibition Grounds’ in Hannover.
Ten opzichte van de vorige editie 2 jaar terug zijn de ticketprijzen nu met enkele euro’s gestegen. Voor een online gekocht dagticket betaal je 31 euro, ter plaatse loopt de prijs hiervoor op tot 41,50 euro. Een meerdagenkaart kost 72,50 euro als je ze online aanschaft, ter plaatse betaal je 92 euro. Studenten, gepensioneerden en personen met een beperking kunnen van een reductietarief gebruikmaken. Voor groepen vanaf 20 personen gelden afzonderlijke tarieven. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis.
Er is een app beschikbaar om op je smartphone te installeren die je alle info over de beurs geeft. Er is ook een app beschikbaar, Nunav, die je kan installeren om de weg te vinden naar het beursterrein. Het is aanbevolen om deze te installeren, omdat er een tijdelijke verkeersorganisatie is rond het beursterrein die verschilt van wat de klassieke navigatiesystemen aangeven. Gebruik je deze toch, dan kan je ‘Kronsbergstrasse’ ingeven als je vanuit het zuiden de beurs bereikt of ‘Hermesallee’ als je vanuit het noorden komt.
Meer info via: www.eurotier.com.