Startpagina Veeteelt

België vraagt Europese hulp voor aanpak blauwtongvirus

België vroeg de EU om geld uit de landbouwcrisisreserve om boeren te compenseren voor de financiële schade door het blauwtongvirus.

Leestijd : 3 min

Belgisch minister van landbouw David Clarinval (MR) trok op 23 september naar de Europese Landbouwraad om financiering te vragen voor veehouders getroffen door het blauwtongvirus.

“Doorheen het land werden er meer dan 2.000 haarden vastgesteld die een zware impact hebben op onze schapen- en rundveehouderijen. Hiermee hopen wij middelen vrij te maken via de Europese landbouwcrisisreserve om onze landbouwers in deze moeilijke context te steunen”, aldus Clarinval op sociaalnetwerksite X. De crisisreserve van het GLB moet ook de verdere verspreiding van blauwtong bestrijden.

Economische schade

De schade die schapen- en rundveehouders lijden door het blauwtongvirus zijn dan ook niet gering. In totaal gaat het al om bijna 13 miljoen euro tot en met augustus, door bijvoorbeeld hogere productiekosten en zwangerschapsproblemen. Ondertussen zal het cijfer waarschijnlijk gestegen zijn.

Schapenhouders zouden tot en met augustus alleen al maar door sterfte bijna 2 miljoen euro financiële schade geleden hebben. Voor rundveehouders komt dit in totaal neer op 5,27 miljoen euro verlies door veesterfte. België vreest ook dat blauwtong het huidige aanbodtekort van lamsvlees in heel Noordwest-Europa enkel maar zou verergeren. Een daling in de hoeveelheid geleverde melk in augustus in vergelijking met vorig jaar zou gelinkt zijn aan het virus, met een economisch verlies van 5,7 miljoen euro voor de zuivelsector.

Hoop op Europese ondersteuning

De overheid staat onder grote druk van verschillende kanten om veehouders tegemoet te komen voor gelede schade door blauwtong. Van Boerenbond kwam bijvoorbeeld al de vraag om de Europese crisisreserve te activeren.

“We zijn tevreden dat minister Clarinval deze vraag voorlegt op de Europese raad van minister en hopen dat er vanuit het Europese niveau ondersteuning voor de sector komt. Getroffen bedrijven hebben niet alleen schade omwille van ziekte en sterfte bij de dieren, ook de komende jaren zullen zij geconfronteerd worden met vruchtbaarheidsproblemen en zullen ze een lagere melkproductie kennen”, zegt Tessa De Prins van Boerenbond. Ook de Waalse landbouworganisatie Fugea eiste al compensatie voor economische verliezen.

Vaccinatiecampagne

Een aantal lidstaten steunden de vraag van België voor een Europese aanpak van de blauwtongcrisis en compensatie voor de getroffen veehouders. “De Commissie moet de situatie nauwgezet in de gaten houden en kijken naar de economische gevolgen voor de boeren”, aldus de vertegenwoordiger van Denemarken. In Denemarken zijn er ondertussen ook verschillende blauwtonghaarden. Ook Frankrijk, Portugal, Griekenland, Roemenië en Oostenrijk lijken de vraag van België impliciet of expliciet te steunen. “Er moet een voorstel komen inzake het gebruik van de landbouwreserve om de crisis aan te pakken”, zei Oostenrijk bijvoorbeeld. Volgens een woordvoerder van de Commissie gaat het om een formele procedure.

Andere landen benadrukten de noodzaak voor een krachtige langetermijnvisie voor de bestrijding van dierziektes. “Bundel kennis en expertise erover in de EU en probeer samen te werken om een langetermijnvisie aan de veehouders te bieden”, aldus Nederland. Volgens de vertegenwoordiger van Malta vraagt de verspreiding van ziektes voorkomen meer investeringen in dier- en plantgezondheid. “We kijken uit naar verdere dialoog met de bevoegde commissarissen. Het is duidelijk dat we het over een andere boeg moeten gooien.”

Spanje is dan wel solidair met landen die kampen met blauwtong, en begrijpt hun vraag om de landbouwreserve aan te spreken, maar “we willen de Commissie vragen om de problemen op een andere manier aan te pakken.” Spanje stelde voor om de middelen van het Directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid te verhogen. “Zoals in het verleden kunnen daarmee vaccinatiecampagnes op Europese schaal bekostigd worden.”

Frankrijk was ook vragende partij voor een Europese aanpak van de blauwtongvaccinatie. “We moeten op Europees niveau nadenken over voldoende beschikbaarheid van vaccins en samenwerken met laboratoria om de vraag ernaar op te vangen. Een Europese crisis vergt Europese oplossingen, zowel naar vaccin als andere aspecten van de crisis toe.”

Boerenbond hoopt in ieder geval op een tijdige verplichte vaccinatiecampagne, “en voldoende beschikbaarheid van vaccins, dat de schade voor volgend jaar zo veel mogelijk vermeden kan worden.” Op 16 september slaagde de raad van het Sanitair Fonds er niet in om tot een gedragen standpunt over verplicht vaccineren tegen blauwtong te komen.

Thor Deyaert

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken