Startpagina Veeteelt

Ivan Tolpe Prijs krijgt ook nieuwe Studentenprijs

Na 5 succesvolle edities breidt VCM de Ivan Tolpe Prijs uit met een nieuwe prijs voor het beste eindejaarswerk op het gebied van mestverwerking: de Ivan Tolpe Studentenprijs, die wordt georganiseerd in samenwerking met De Mestverwerkers vzw. Deze prijs biedt jonge academici een unieke kans om hun vernieuwende ideeën te presenteren en erkend te worden voor hun bijdragen aan de toekomst van de mestverwerking.

Leestijd : 3 min

In Vlaanderen wordt zo’n 38 miljoen kg stikstof uit mest verwerkt, wat een cruciale bijdrage levert aan de duurzame landbouw in de regio. Een goed functionerende en voortdurend innoverende mestverwerkingssector is essentieel om de overschotten aan nutriënten te beheersen en te voldoen aan de Europese milieunormen. Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM) reikt om de 2 jaar de Ivan Tolpe Prijs uit voor innovatie in de mestverwerking. Deze internationale prijs, een eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, wordt in 2025 voor de zesde keer uitgereikt aan een deelnemer met een innovatief idee dat bijdraagt aan een duurzamere en kostenefficiëntere mestverwerking.

Ivan Tolpe

Ivan Tolpe was een landbouwer en ondernemer die meerdere varkensboerderijen en mestverwerkingsinstallaties beheerde. In 2013 overleed hij onverwacht door een tragisch ongeval op de boerderij. Ter ere van deze pionier richtte VCM de ‘Ivan Tolpe Prijs’ op om veelbelovende innovatieve technieken te steunen en zo de voortrekkersrol van Vlaanderen in de mestverwerking te behouden. Tolpe inspireerde ook jongeren om zich al vroeg te interesseren voor mestverwerking. Via de nieuwe Studentenprijs willen VCM en De Mestverwerkers deze passie bij jonge academici stimuleren en in ere houden.

Innovatieprijs

Alle ideeën die omgaan met een vraaggedreven probleem uit de sector (procesoptimalisatie, energie-efficiëntie, optimale valorisatie van nutriënten uit mest...) kunnen worden ingediend. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.000 euro en samen met de genomineerden mag hij of zij het winnende project ook voorstellen op ManuREsource, het internationaal congres rond mestverwerking en nutriëntenrecuperatie.

De allereerste Ivan Tolpe Prijs werd in 2015 overhandigd aan een Vlaamse varkenshouder, Marc Bollaert, die een innovatieve scheidingstechniek ontwikkelde. Vanaf 2017 ging de prijs ook internationaal en werd het Duitse onderzoekscentrum Fraunhofer IGB bekroond voor een innovatieve techniek die fosfor recupereerde uit mest. Green Service won de recentste editie van 2023 met een nieuw concept voor nutriënten- en energierecuperatie op boerderijschaal.

Studentenprijs

De Ivan Tolpe Studentenprijs is speciaal bedoeld voor studenten die hun eindwerk maakten rond een onderwerp dat nauw aansluit bij innovatie in de mestverwerking. De winnaar ontvangt een geldprijs van 500 euro en de mogelijkheid om, net als bij de Innovatieprijs, haar of zijn onderzoek te presenteren op ManuREsource 2026. Een jury van experts op het gebied van mestverwerking en nutriëntenrecuperatie beoordeelt de inzendingen op basis van innovatiegraad, duurzaamheid en toepasbaarheid. Bij de Studentenprijs wordt er ook gekeken naar wetenschappelijke kwaliteit, stijl en originaliteit. De feestelijke uitreiking vindt eind mei 2025 plaats tijdens de Algemene Vergadering van VCM, waar de genomineerden hun project presenteren.

Nieuwe oproep voor Ivan Tolpe Prijs 2025

Dit jaar en begin 2025 ontvangen VCM en De Mestverwerkers graag nieuwe (internationale) voorstellen van innovatieve technologieën en onderzoeken die bijdragen aan een duurzame en kostenefficiënte mestverwerking. Het deelnameformulier en wedstrijdreglement voor beide prijzen vind je hier. Het ingevulde deelnameformulier moet je voor vrijdag 7 maart 2025 indienen via info@vcm-mestverwerking.be.

VCM

Lees ook in Veeteelt

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken