Hoge maïsopbrengsten in VS doen prijzen dalen
Op heel wat plaatsen in de wereld is het afwachten wat de uiteindelijke oogstresultaten zullen worden. Bij een verschil tegenover de prognoses heeft dit immers een impact op de voedermarktprijzen.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 33 en 34 (12 -25 augustus 2024).
Gebrek aan kopers doet tarweprijzen verder dalen
De Europese tarweprijs op Euronext is sinds het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-maandrapport van 12 augustus gedaald van ongeveer 220 euro/ton naar nu nog maar 204 euro. Beyers: “Het is al van augustus 2020 geleden dat de Europese tarweprijs in dezelfde periode nog lager was. Een opvallend kenmerk van de huidige markt is het aanhoudende gebrek aan kopers. Dit leidt tot een minder krap evenwicht tussen vraag en aanbod dan eerder werd verwacht, ondanks de dalende beschikbaarheid van tarwe bij 's werelds grootste exporteurs.”
De recordaanvoer van maïs uit de Verenigde Staten (VS) en een gebrek aan vraag van importeurs, vooral uit China, drukken verder op de markt. Ondanks de kleinste oogst in 41 jaar in Frankrijk, blijven de tarweprijzen dalen, in een poging om de vraag te stimuleren, zowel binnen de EU als vanuit het buitenland. De Franse markt probeert hiermee haar concurrentiepositie te versterken, maar het gebrek aan koopbereidheid blijft een grote uitdaging.
Ook Rusland en de VS zijn verwikkeld in een race om de vraag te verleiden, wat de concurrentiedruk verhoogt. Als de prijzen niet opleven, zullen importeurs waarschijnlijk hun huidige strategie van
Dalende maïsprijzen door recordopbrengsten in de VS
Sinds het Wasde-maandrapport van 12 augustus daalde de Europese maïsprijs op Euronext van ongeveer 206 euro/ton naar nu nog 196 euro, en dit ondanks dat het betreffende rapport de voorraden neutraal hield. “Het rapport gaf wel duidelijkheid rond de recordopbrengsten in de VS, wat de daling van de wereldwijde maïsprijzen verder heeft versneld. De recordopbrengsten komen er dankzij optimale weersomstandigheden sinds het planten in de Corn Belt.”
De Pro Farmer crop tour die jaarlijks door onafhankelijke experts wordt uitgevoerd vond dit jaar plaats van 19 tot en met 22 augustus. Zij maken een oogstprognose per staat voor soja en maïs. Voor maïs kwamen ze ook tot een recordopbrengst, maar die ligt wel 1% lager dan het Wasde-rapport.
In Europa blijft de verwachte maïsproductie dalen, met een oogstprognose van slechts 60,5 miljoen ton. Deze daling komt er door veel te droge weersomstandigheden in Roemenië, Bulgarije en Hongarije. De neerwaartse druk vanuit de recordhoge Amerikaans oogst blijft, wat dus de zorgen omtrent de Europese oogst compenseert.
De Franse maïs verkeert tot nu toe in relatief goede staat en de productie wordt naar verwachting de hoogste in 3 jaar.
Vraagtekens over Oekraïense koolzaadproductie
De Europese koolzaadmarkt blijft volgens Raf Beyers volatiel. “Ze liet op 6 augustus al een dieptepunt zien van 450 euro/ton en tekent op 20 augustus met 447 euro zelfs onder die grens. Men blijft spreken van Europese oogstdruk, ondanks dus de lage oogst. Daarnaast is er ook de verminderde vraag vanuit de biobrandstoffensector. De afname van de vraag naar biobrandstoffen, veroorzaakt door zowel markt- als beleidsveranderingen, heeft de vraag naar koolzaadolie doen afnemen. De mogelijke recordopbrengst van sojabonen in de Verenigde Staten voegt nog een laag van neerwaartse druk toe aan de koolzaadmarkt. Oekraïne speelt ook een belangrijke rol in de Europese koolzaadmarkt, vooral gezien de recordexport van 400.000 ton in juli. Hoewel officiële cijfers aangeven dat de Oekraïense productie dit jaar in totaal slechts 3,4 miljoen ton zal bedragen, verwacht het marktanalysebedrijf Argus dat de productie minstens 4 miljoen ton zal bereiken. Ook de terugkeer van Canadees koolzaad op de Europese markt is opvallend, gedreven door een aanzienlijke prijsdaling van 60 euro per ton ten opzichte van Europees koolzaad. Deze korting maakt het voor Europese importeurs aantrekkelijk om Canadees koolzaad te kopen.”
Hoge sojastocks
Het Wasde-maandrapport van 12 augustus was stevig bearish – dus dalend – voor soja, met een stock die 5,12% steeg tegenover vorige maand en die zelfs 12,48% hoger is dan een jaar geleden. “Ook de productie werd stevig naar boven bijgesteld, met een oogst die men dus 6,05% hoger ziet dan een jaar terug. De prijs van sojameel is sinds 4 augustus nog stevig gedaald naar nu 312 euro/ton. Ook de verzwakking van de dollar speelt in het voordeel van de eurokoers. We moeten al terug naar oktober 2021 om nog zo’n lage sojameelprijs te zien.”
Voor soja voorspelt de Pro Farmer crop tour een rendement dat nog 3,2% hoger ligt dan wat het Wasde-rapport van augustus eerder voorspelde. Het was dus een duidelijke bevestiging van de aankomende recordoogst voor soja in de VS. Globaal is het Pro Farmer tour-rapport dus bearish voor zowel soja als maïs.
Het weerfenomeen El Niño, wordt vanaf november, en volgens sommigen zelfs vroeger, vervangen door La Niña, wat een groter risico op droogte kan betekenen voor Argentinië en Zuid-Brazilië. China koopt recent terug frequent mooie hoeveelheden sojabonen. Soja is ook heel concurrentieel als eiwitbron en rekent zeer aantrekkelijk op de markt. “Is de bodemprijs al bereikt voor de oogst in de VS?”, vraagt Raf Beyers zich af.