Chinezen importeerden minder melkpoeder
Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 augustus met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.

De financiële markten staan sinds begin augustus onder druk, maar kennen na een desastreuze handelsdag op 5 augustus wel een herstel. “De aanhoudende deflatie in China en heel bescheiden economische cijfers uit Europa worden recent aangevuld door onrust over de duurzaamheid van de economische groei in de Verenigde Staten (VS)”, legt Raf Beyers uit. “Een teken aan de wand in de VS is de werkloosheid, die voor de vijfde maand op rij steeg, waarbij wordt opgemerkt dat de vorige 6 keren dat die zo steeg telkens werd gevolgd door een recessie. Het verwijt begint rond te gaan dat de Federal Reserve (FED) misschien wel te lang gewacht heeft met een rentedaling. Dat doet de marktrente nu echt dalen, omdat men verwacht dat de FED nu zeker de rente snel zal laten dalen...”
De markten herstellen zich omdat de meeste Amerikaanse en Europese bedrijven een hogere kwartaalwinst boeken in het tweede kwartaal dan verwacht. De Amerikaanse bedrijven zouden een gemiddelde winstgroei hebben van 12% en de Europese bedrijven maar een schamele 1%. Van wel wat grote bedrijven ging na het kwartaalcijfer het aandeel toch onderuit, omdat men bij de publicatie van dit cijfer ook een winstwaarschuwing heeft gegeven. Daarbij wordt algemeen gewezen op de zwakke vraag als voornaamste oorzaak.
Na een tussenpoos van 3 weken ging de eerste Global Dairy Trade (GDT)-veiling van augustus voorzichtig (+0,5%) omhoog.
Lagere melkaanvoer in de VS
De melkaanvoer in de VS over juni was zwakker dan men had verwacht, met -1% tegenover vorig jaar. Zowel het vet als eiwit stegen wel, waardoor in milk solids de aanvoer maar 0,7% daalde. “De Amerikanen melken met 0,41% minder koeien dan vorig jaar en het zijn vooral beschikbare kalfvaarzen die schaars zijn.” In Nieuw-Zeeland start het melkseizoen over juni, de laagste productiemaand, met 0,9% minder melk dan vorig seizoen. “Te weten dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland over oktober ongeveer 12 maal hoger is dan deze van juni, zegt deze startmaand van het seizoen nog niets over het verdere verloop van het seizoen. De grasgroei bij de Kiwi’s zit dicht bij het langjarige gemiddelde en de voermarges voor de melkveehouders lijken break-even, wat niet echt motiverend is.”
Vanuit Oost-Europa zijn vanuit Polen (+2,1%) en Tsjechië (+2,3%) ook al enkele melkaanvoercijfers over juni binnen. Hier zien we dat de melkaanvoer wat mildert tegenover de voorgaande maanden, wat te maken kan hebben met het aanhoudende droge en warme weer in Oost-Europa.
Hoge boterprijzen in Europa en Nieuw-Zeeland
De Europese boterindex doet op 2 weken een prijsopstap van 4,6%, naar 6.973 euro/ton. “De Europese melkaanvoer gaat nu snel naar het seizoensdieptepunt in de herfst, wat ervoor zorgt dat de aanvoer van melkvet beperkt is. Tegelijk zorgt de zomer voor een stevige vraag naar room, wat de roomprijzen sterk omhoog trekt. De afroom van de melk meteen verkopen, is daarom opportuun, waardoor er normaal minder boter geproduceerd wordt”, verklaart Raf Beyers.
We zien de Nederlandse en Duitse boterprijs in week 32 naar meer dan 7.000 euro/ton gaan. Op de voorbije GDT deed boter het net niet zo goed, met 2,4% prijsdaling en een prijs van 5.917 euro/ton. Daar is het ook opvallend dat het verschil tussen het zeer nabije botercontract van september 2024 en het contract 6 maanden later (februari 2025) maar liefst 1.000 euro/ton is, in het nadeel van de prijs vooruit. De boterprijs in Nieuw-Zeeland zit met 5.917 euro/ton wel dichtbij all time high voor Oceanië, terwijl men in Europa met die 7.000 euro/ton ook dichtbij all time high komt.
Een verandering sinds 2022 is wel het handelsakkoord tussen de Europa en Nieuw-Zeeland, dat sinds 1 mei 2024 in werking getreden is. Daarbij daalden de importheffingen voor Nieuw-Zeelandse zuivel in Europa en werden ook de importquota verruimd.
Minder import van poeder door Chinezen
In tegenstelling tot boter doet mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) het heel voorzichtig aan. Beyers: “De Europese SMP-index steeg de voorbije 2 weken wel met 1,7%, maar dat volgde wel op een prijsdaling sinds half juni van 6,7%. Zo noteert de Europese SMP nu 2.375 euro/ton, dus ruim onder de Europese vijfjarige gemiddelde prijs van 2.684 euro/ton. Ook op de GDT blijft SMP het moeilijk hebben, met een prijsdaling van 2,7% naar 2.315 euro/ton. Gelukkig voor de Kiwi’s doet vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) het beter op de GDT, met +2,4%, wat wel maar voor een WMP-prijs zorgt van 2.972 euro/ton. De Europese WMP-prijs is nu 3.900 euro/ton. In 2022 ging WMP op de GDT nog richting 4.360 euro/ton en in Europa naar 5.140 euro/ton.”
In de zuivelimport van China is dat verschil tussen poeder en boter ook terug te vinden. Zo importeerden de Chinezen over juni 17,5% minder zuivel. In de eerste jaarhelft ging er zo 9,6% minder WMP, 36,6% minder SMP, 35% minder zuigelingenpoeder en 12,3% minder weipoeder naar de Chinezen. Er ging wel 9,1% meer vochtvrij melkvet (AMF, anhydrous milk fat) + boter naar China.
Ook de Europese kaasprijzen trekken de voorbije weken omhoog. Cheddar gaat naar 4.373 euro/ton, gouda naar 3.975 euro/ton en mozzarella naar 4.035 euro/ton. Sinds eind juni is mozzarella zelfs duurder dan gouda, wat uitzonderlijk is.