Slechtste graanoogst in Frankrijk in 40 jaar
De graanoogst in Frankrijk wordt één van de slechtste oogsten van de voorbije 40 jaar, zo meldt het Franse ministerie van Landbouw op 9 augustus. De opbrengst zou bijna 24% onder het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren liggen.

Frankrijk geldt als de grootste producent en uitvoerder van tarwe in Europa. De oogst deze zomer zal bij de 3 slechtste van de voorbije 40 jaar zijn.
De oorzaken zijn de natte winter en een gebrek aan zon, zo leert een mededeling van Agreste, de statistiekdienst van het landbouwministerie. De opbrengst van gewone tarwe zal naar schatting uitkomen op 26,3 miljoen ton, of bijna 25% minder dan in 2023 en 23,9% minder dan het gemiddelde van de periode 2019-2023.
Dit komt neer op één van de zwakste oogsten van de voorbije 40 jaar. Het zou om de kleinste opbrengst sinds 1987 kunnen gaan, toen de Franse boeren 25,8 miljoen ton oogsten. De cijfers kunnen wel nog evolueren omdat de maaidorsers nog aan de slag zijn. Volgens landbouwinstantie FranceAgriMer was op 5 augustus 88% van de oogst binnengehaald.
Geen topjaar voor wijnbouw
Ook voor de wijnoogst in Frankrijk wordt 2024 hoogstwaarschijnlijk geen topjaar, zo blijkt uit een eerste schatting van het Franse ministerie van Landbouw op 9 augustus. De oogsten hebben te lijden onder ziektes als gevolg van de vochtige weersomstandigheden, naast vorst en hagel. In alle Franse wijnstreken wordt een daling van de oogst verwacht.
Bloesemval, misbloei en meeldauw
De productie zou tussen de 40 tot 43 miljoen hl bedragen. Dat is 10 tot 16% minder dan vorig jaar en ook 3 tot 10% minder dat het gemiddelde van de jongste 5 jaar, zo blijkt uit statistieken van het ministerie. Vele Franse wijngaarden werden getroffen door bloesemval (coulure) en soms door misbloei (millerendage) door het koude en natte voorjaar, toen de wijnranken in bloei stonden. Ook meeldauw, een schimmel, kwam meer voor door de vochtige weersomstandigheden.
"Dit kan belangrijke verliezen veroorzaken", waarschuwt het Franse ministerie van Landbouw. Tot slot waren er ook periodes van vrieskou en hagel, die de productie hebben aangetast. Het ministerie zegt wel dat het nog maar gaat om een voorlopige schatting. De oogst moet immers nog beginnen en die zal duren tot de herfst. Het weer de volgende weken kan dus nog een rol spelen. Vorig jaar werd er 48 miljoen hl wijn geproduceerd in Frankrijk, een stijging met 4%. Frankrijk was hiermee de belangrijkste wijnproducent ter wereld, voor Italië en Spanje.