Bijgevoegde en bijzondere keuring van trekpaardhengsten in Ville-sur-Haine
Op zondag 23 maart trokken we naar Ville-sur-Haine in Wallonië voor de bijgevoegde en de bijzondere hengstenkeuring.

Er werd gestart met de bijgevoegde henstenkeuring. Daarna vond de bijzondere hengstenkeuring plaats.
Bijgevoegde keuring
Hengsten 2022 Van de 4 hengsten die geboren waren in 2022 werden er 2 goedgekeurd.
Rik van de Tinnenhoeve was een zeer groen onvolwassen hengstveulen. Zijn hoofd, hals en schouderpartij waren goed, maar tijdens deze keuring te vrouwelijk. Zijn voorbenen waren goed gebaseerd op sterke voeten. Hij bewoog zeer correct vanuit de achterhand met een soepele lange draf. Het is een paard dat nog een paar jaar nodig zal hebben om de perfectie te benaderen.
Vedett van de Boterhoeve was een reeds volwassen hengst met een sprekend hengstenhoofd. Hij had een sterke rug met goede ribdiepte en een zeer mooi gevormde achterhand. Hij stond op goede voeten en bewoog zeer goed met lange drafactie. Hij is en blijft een volwassen hengst met overschot.
Minder geluk hadden de 2 volgende hengsten. Chapeau van het Hermeshof moest meer rasuitstraling hebben, was te rijpaardachtig. Buffalo van de Kasteelhoek werd in Ternat uitgesteld en kon de jury ook deze keer niet overtuigen. Zijn bewegingen waren niet goed. Ondanks de goodwill om hem in november nog een kans te geven, is het niet beter uitgedraaid. Dat kon op weinig begrip rekenen van de eigenaar.
Hengsten 2021 Lander van de Keiberg had een zeer mannelijk en harmonieus voorkomen met een mooi hoofd en kleine oortjes. Hij had zeer ruime goede voeten, maar zijn gangen waren minder goed. Zijn beenwerk was goed. Op stand was Lander een heel goede hengst.
Oudere hengsten Floris van de Driesprong was nog een herkanser van Ternat, die toen een manke indruk gaf en ditmaal ook niet kon overtuigen. Hij was niet goed geëvolueerd sinds november.
Nano du Haut Chemin was een moderne, wat merrieachtige hengst. Zijn stap en draf mochten perfecter.
Vic van ’t Maeshof bleef een harmonieus gebouwde hengst die naturel voorgebracht, weinig fouten vertoonde. Hij mankeerde echter het nodige overschot, maar stond op goede voeten.
Artuur van Groenenberg van Vl. Br. was tijdens deze keuring een mannelijke magere hengst, die veel sleet toonde op de benen, vooral zichtbaar op de achterbenen. De redding tijdens deze keuring waren zijn goede gangen.
Bijzondere hengstenkeuring
Voor deze keuring waren er 2 kandidaten aangemeld.
Pol van het Neerveld was een middenmaat, wat vrouwelijke hengst die goed bewoog, vooral in draf vanuit de achterhand. Hij had een mooi hoofd met een sterke rug en een mooi kruis.
Als laatste werd Corneel van de Maalderij voorgesteld. Hij had een aansprekend modern type zonder overschot. Zijn wijd staande grote oren waren een minpunt voor het hoofd. Ondanks alles oogde deze hengst bekorend. Zijn gangen waren matig correct, met te weinig acties. Hij werd gekeurd dankzij een bonuspunt voor lage verwantschap.
Nabeschouwing na 2 hengstenkeuringen
Met deze bijgevoegde en bijzondere hengstenkeuringen zijn de hengsten bekend die toegelaten zijn voor de openbare dekdienst 2025. De zuiverheid van de benen is met de jaren verbeterd in vergelijking met een tiental jaren geleden.
Over het algemeen verliezen we gestadig echte vaderpaarden die overschot hebben. De ervaring leerde ons de laatste jaren echter ook dat hengsten uitstellen en een tweede kans geven weinig resultaat oplevert. Meestal is het uitstel van executie.
Duidelijk beeld
Zowel tijdens de centrale hengstenkeuring als bij deze hengstenkeuringen was er een eensgezinde samenwerking tussen de 3 juryleden. Ze zaten meestal op dezelfde lijn. Alles wordt voor de aanbieder van de hengsten klaar en duidelijk en vooral uitgebreid op de puntenfiches genoteerd. Dat vraagt soms veel tijd, maar daardoor heeft iedereen een duidelijk beeld van zijn hengst. Dat blijft toch belangrijk. Het is geen cadeau om iemands paard af te keuren, maar voor het behoud van het rastypische trekpaard, dat nog altijd levend erfgoed is en uniek in de wereld, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen.