Startpagina Wetgeving

Subsidies voor natuurorganisaties worden onder de loep genomen

De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar Vlaamse subsidies die tussen 2003 en 2018 zijn toegekend aan terreinbeherende natuurorganisaties. De Commissie wil nagaan of die subsidies mogelijk indruisen tegen de EU-staatssteunregels.

Leestijd : 2 min

Het onderzoek van de Europese Commissie richt zich tegen 3 terreinbeherende natuurorganisaties, meer bepaald Natuurpunt Beheer, Limburgs Landschap en de vzw Durme.

Die organisaties hebben in de betrokken periode van het Vlaamse gewest en van de gemeenten subsidies gekregen om land aan te kopen, om die gronden dan om te zetten in natuurreservaten en voor het uitbaten van bezoekerscentra in die natuurgebieden.

Nevenactiviteiten

Uit het voorlopige onderzoek van de Commissie blijkt dat de Vlaamse steun zowel de aankoop van de gronden als van de bezoekerscentra volledig dekten. Daarbij komt nog dat de organisaties een aantal nevenactiviteiten hebben ontwikkeld, gaande van de verkoop van hout tot het leasen van cafetaria's in de bezoekerscentra. Op basis van de voorlopige beoordeling betwijfelt de Commissie in dit stadium of de Vlaamse overheidssteun in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels.

Het mogelijke probleem zit blijkbaar in de nevenactiviteiten van de organisaties. De staatssteunregels gelden namelijk niet voor milieubeschermingsactiviteiten met een sociaal karakter of voor door de overheid gecontroleerde educatieve activiteiten. Die zaken worden niet gezien als een economische activiteit en blijven dus buiten schot.

Maar wanneer bepaalde nevenactiviteiten niet hetzelfde belang nastreven als de hoofdactiviteit, dan kunnen die activiteiten wél gezien worden als een economische activiteit en valt de steun wél onder de staatssteunregels. Daarom heeft de Commissie nu beslist om een diepgaand onderzoek op te starten. Dat moet nagaan of de geviseerde nevenactiviteiten van de betrokken terreinbeherende organisaties onder de staatssteunregels vallen.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Wie mag de bomen kappen op het pachtgoed?

Wetgeving Aan de rand van een groot perceel dat ik pacht staan 8 kaprijpe populieren. Bij de betaling van de pacht vertelde de eigenaar dat hij deze bomen het komende jaar wil kappen en de opbrengst voor hem wil houden. Kan dit zomaar? Ik ben toch de pachter en heb toch recht op de vruchten van het perceel?
Meer artikelen bekijken