Startpagina Akkerbouw

Henegouwse boer daagt TotalEnergies voor de rechter: pleidooien gepland in november 2025

De pleidooien in de zaak van de Henegouwse boer Hugues Falys tegen TotalEnergies vinden in november 2025 plaats. Dat werd dinsdag 16 april tijdens een eerste hoorzitting voor de ondernemingsrechtbank van Doornik bepaald.

Leestijd : 2 min

Met de steun van Greenpeace, FIAN en La Ligue de droits humains daagt Falys TotalEnergies voor de rechter voor de rol van het Franse bedrijf in de klimaatverandering. Het gaat om de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

De afgelopen jaren kreeg Falys te maken met verschillende extreme klimaatgebeurtenissen die ernstige, schadelijke gevolgen hadden zoals rendementsverliezen en bestaansonzekerheid. Met de 'Farmer Case' wil Falys TotalEnergies ertoe dwingen om een geloofwaardig transitieplan aan te nemen met een investeringsstop in projecten voor fossiele brandstoffen, een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 60 % tegen 2030 en een vermindering van de olie- en gasproductie met 75 % in 2040.

Zaak duurt 2 jaar

Dinsdag 16 april stelden de 5 partijen een kalender op voor het uitwisselen van conclusies. De pleidooien zullen plaatsvinden op 19 en 26 november 2025. “De zaak zal naar verwachting ongeveer 2 jaar duren. Dat is lang, want de effecten van de klimaatcrisis wachten niet. Maar, met deze tijdlijn wordt het nu toch erg concreet”, zegt de landbouwer uit Lessenbos (Bois-de-Lessines). “We vertrouwen erop dat deze procedure de heer Falys in het recht zal stellen en de rechtspraak over klimaatschade zal versterken”, klinkt het bij Progress Lawyers Network, dat instaat voor de verdediging van Falys en de 3 organisaties.

Met de uitspraak van 9 april aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin de Zwitserse staat veroordeeld werd vanwege zijn zwakke klimaatbeleid, voelen Falys en de organisaties zich gesterkt. “De actualiteit toont ons dat klimaatzaken belangrijk zijn en dat de rechtsgang een efficiënt middel is om het gebrek aan actie van overheden en bedrijven, tegen de achtergrond van klimaaturgentie, aan te klagen”, klinkt het.

The Farmer Case

The Farmer Case wordt gesteund door de Klimaatcoalitie en de Internationale Federatie voor de Mensenrechten. In een reactie laat TotalEnergies weten de juridische stappen te betreuren. De multinational noemt de uitdaging van de klimaatverandering en de energietransitie niet de wettelijke verantwoordelijkheid van een bepaalde speler en verwijst naar de collectieve inspanning van de samenleving als geheel. Zo hebben overheden, investeerders, bedrijven en consumenten allemaal een belangrijke rol te spelen, klinkt het.

Volgens TotalEnergies respecteert het steeds de regelgeving die in elk land van toepassing is. Verder zegt de multinational open te staan voor dialoog met alle belanghebbenden, zowel ngo's als klanten in België. TotalEnergies is de grootste raffinaderij en distributeur in ons land. Volgens Greenpeace is de multinational één van de 21 fossiele brandstofbedrijven die verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het is bewezen dat de oliemaatschappij al sinds de jaren ‘70 op de hoogte is van haar impact op het klimaat, maar de multinational hield volgens de milieuorganisatie decennialang twijfels in stand over de oorsprong van de klimaatverandering om beleid te vertragen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken