Startpagina Actueel

Leerlingen land- en tuinbouw PITO Stabroek krijgen nieuwe loods

Op vrijdag 19 februari 2024 opende middelbare school PITO Stabroek feestelijk de nieuwe loods voor haar leerlingen land- en tuinbouw. In de loods is er plaats voor een grote praktijkruimte, 7 nieuwe klaslokalen voor in totaal 154 leerlingen en demolandbouwmachines.

Leestijd : 2 min

Door met een tractor het gebouw binnen te rijden, opende gedeputeerde Luc Lemmens op vrijdag 19 januari 2024 symbolisch de nieuwe M-loods van middelbare school PITO Stabroek. De loods is een investering van 3.700.000 euro door de provincie Antwerpen.

“Het gebouw combineert praktijkruimtes, moderne klaslokalen, een opslagruimte voor landbouwmachines en biedt plaats aan 154 leerlingen”, zegt Lemmens. “Dat maakt het een ideale omgeving voor jongeren die zich voorbereiden op een toekomst in de agrarische sector.”

Samenspel tussen theorie en praktijk

“Door de klaslokalen in de loods te bouwen, willen we inzetten op het samenspel tussen theorie en praktijk”, klinkt het bij de directie van de middelbare school. Leerlingen kunnen in de toekomst een korte uitleg krijgen over de theorie en daarna direct met de landbouwmachines aan de slag gaan.

Tegelijk wil PITO Stabroek met de uitbreiding van de praktijkruimte inspelen op de noden van de arbeidsmarkt en haar leerlingen ervoor klaarstomen. Zo krijgen ze signalen dat er grote vraag is naar werknemers voor machineonderhoud. “We bieden een modern en praktijkgericht onderwijsaanbod dat aansluit bij de noden van de arbeidsmarkt”, zegt directeur Daniëlle Segers. “De uitbreiding van de praktijkruimte voor de agrarische opleidingen is een investering in hun toekomst.” De leerlingen die aanwezig waren bij de opening, gaven in ieder geval al aan dat ze tevreden zijn.

Leerlingen van PITO Stabroek kunnen in de nabije toekomst van de nieuwe klasruimtes in de loods stappen. Zo zetten ze de theorie direct om in de praktijk.
Leerlingen van PITO Stabroek kunnen in de nabije toekomst van de nieuwe klasruimtes in de loods stappen. Zo zetten ze de theorie direct om in de praktijk. - Foto: ThD

Duurzaam en circulair bouwen

Lemmens, verantwoordelijk voor Provinciaal Onderwijs, noemt de nieuwe loods “een schoolvoorbeeld van duurzame infrastructuur.” Zo werd de loods gebouwd volgens de BEN+ energiestandaard van de provincie Antwerpen, waardoor het weinig energie nodig heeft voor verwarming, warm water, koeling en ventilatie. Dankzij 200 zonnepanelen die binnenkort geplaatst zullen worden, zal het zelfs meer energie opwekken dan het zelf verbruikt. De bouwmaterialen verwerkt in de loods kunnen in de toekomst na ontmanteling hergebruikt worden. Een vogelhotel in het dak biedt dan weer plaats aan huismussen en gierzwaluwen.

“De keuze voor duurzaam en circulair bouwen is meer dan een technische beslissing”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens. “Het weerspiegelt onze overtuiging dat onderwijs een cruciale rol speelt in de aanpak van hedendaagse uitdagingen, zoals de klimaatcrisis. Met de nieuwe loods laten we zien dat het Provinciaal Onderwijs Antwerpen een voortrekkersrol neemt in zowel ecologische verantwoordelijkheid als onderwijsinnovatie. Dit schoolproject past dan ook volledig binnen ‘Plan Vandaag’, ons provinciaal klimaatplan, dat ijvert voor een leefbare, klimaatneutrale en klimaatveilige toekomst.”

Thor Deyaert

De nieuwe loods werd circulair en duurzaam gebouwd.
De nieuwe loods werd circulair en duurzaam gebouwd. - Foto: ThD

Lees ook in Actueel

Opinie EMB: "We moeten het hebben over coöperatieven"

Opinie Nu fusieplannen van Arla Foods en de DMK Group bekend zijn geraakt, moet het positieve imago van coöperatieven dringend bijgesteld worden, zegt de voorzitter van de European Milk Board (EMB). In dit opiniestuk heeft Kjartan Poulsen het over wat coöperatieven zijn, wat ze niet zijn, en wat ze beweren te zijn.
Meer artikelen bekijken