Startpagina Wetgeving

SALV verwelkomt verdere coördinatie van verschillende besluiten in uitvoering Mestdecreet

De SALV verwelkomt dat verschillende besluiten in uitvoering van het Mestdecreet verder worden gecoördineerd en overzichtelijk in één geheel worden samengebracht.

Leestijd : 2 min

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 werd een eerste stap gezet om de uitvoeringsbepalingen van het Mestdecreet van 22 december 2006 samen te brengen in één gecoordineerd besluit (VLAREME). Dit basisbesluit moet gezien worden als algemeen kader.

Het ontwerpbesluit VLAREME II vult dit algemene kader verder aan. Het ontwerp beperkt zich daarbij niet louter tot een coördinatie maar neemt ook een aantal wijzigingen van de toepassingsbepalingen mee op. Deze tweede stap treedt in werking vanaf 1 januari 2018.

De raad vindt het een goede zaak om te streven naar één globaal uitvoeringsbesluit maar formuleert wel nog een aantal opmerkingen en bedenkingen. De SALV wijst onder andere op complexe regelgeving voor landbouwers met percelen in Vlaanderen en Wallonië en vraagt om naast een digitale communicatie ook de mogelijkheid om gegevens op papier door te sturen te behouden. Daarnaast vraagt de raad om de methodes voor de bepaling van mestproductie en mestafzet op bedrijfsniveau beter op elkaar af te stemmen en om een gepast juridisch draagvlak te creëren.

Natuurpunt/BBL en Rikolto (Vredeseilanden) vinden een coördinatieoefening van de regelgeving rond het mestbeleid een goede zaak maar wensen met het voorliggende advies niet in te gaan op inhoudelijke, administratieve of technische details. Daarom onthouden deze organisaties zich van het verdere SALV-advies.

Het volledige advies kan op de website van de SALV gelezen worden.

Lees ook in Wetgeving

Wie mag de bomen kappen op het pachtgoed?

Wetgeving Aan de rand van een groot perceel dat ik pacht staan 8 kaprijpe populieren. Bij de betaling van de pacht vertelde de eigenaar dat hij deze bomen het komende jaar wil kappen en de opbrengst voor hem wil houden. Kan dit zomaar? Ik ben toch de pachter en heb toch recht op de vruchten van het perceel?
Meer artikelen bekijken