Startpagina Veeteelt

Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerd voeder

In 2022 werd in ons land liefst 84% minder antibiotica in gemedicineerde voeders verstrekt dan in 2011. Hiermee is de doelstelling om tegen 2024 een reductie van 75% te behalen reeds bereikt.

Leestijd : 2 min

De maatschappelijke bezorgdheid rond het gebruik van antibiotica in de dierlijke productie blijft een belangrijk actiepunt, ook voor de Belgian Feed Association (BFA). BFA heeft zich de afgelopen jaren ingezet om het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders sterk te verminderen.

Uitgedrukt in actieve substantie, kunnen de leden van BFA voor het volledige kalenderjaar 2022 een reductie van 84% voorleggen, specifiek voor de met antibiotica gemedicineerde voeders. Dit is een verdere daling ten opzichte van vorig jaar.

Uitfasering tegen 2030

Aan de hand van efficiënte sectorinitiatieven (o.a. halfjaarlijkse benchmarking van de leden, het elektronisch voorschrift, de ban van colistine in gemedicineerde voeders,…), bereikte de sector de voorbije jaren een substantiële daling.

Tegen 2030 streeft de BFA ernaar dat de met antibiotica gemedicineerde voeders naar 0% gaat.

Visieplannen

De Belgische diervoedersector werkt al jaren aan de reductie van het antibioticagebruik bij landbouwdieren. In 2011 richtte BFA, samen met landbouworganisaties, dierenartsen, farmaceutische bedrijven, de overheid en wetenschappers, het kenniscentrum AMCRA op.

De leden van AMCRA stelden gezamenlijk het Visieplan 2020 op, waarin onder meer een daling van 50% voor de productie van met antibiotica gemedicineerde voeders tegen eind 2017 (met 2011 als referentiejaar) werd vooropgesteld.

Na het behalen van deze eerste doelstelling, werd binnen AMCRA een Visie 2024 Plan gemaakt om een verdere reductie te realiseren. De reductie van het antibioticagebruik ligt in lijn met de doelstelling uit het BFA duurzaamheidscharter uit 2020.

Sector blijft ambitieus

De diervoedersector blijft ambitieus. De volgende stap is de volledige uitfasering van het gebruik van antibiotica in gemedicineerde voeders tegen 2030. Via doelgerichte task forces zoekt BFA samen met haar leden naar oplossingen om het antibioticumgebruik in gemedicineerde voeders nog verder te verminderen.

16-3392-Factsheet-01-web

De Belgian Feed Association (BFA) heeft als missie te streven naar de algemene maatschappelijke aanvaarding van een duurzame diervoederproductie. De 131 leden van BFA (kern- en diervoederfabrikanten) vertegenwoordigen zowat 95% van de nationale productie.

Diervoederfabrikanten maken gebruik van hoogwaardige voedermiddelen en herwaarderen jaarlijks rond de 3,5 miljoen ton nevenstromen van onder meer de voedings- en biobrandstofindustrie die anders op de afvalberg zouden terechtkomen.

BFA

Lees ook in Veeteelt

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken