Binnenkort ook flexijobs in de landbouwsector

Premier De Croo kondigde het goede nieuws aan. Tot nu toe waren flexijobs enkel mogelijk in de horeca en de detailhandel.
Premier De Croo kondigde het goede nieuws aan. Tot nu toe waren flexijobs enkel mogelijk in de horeca en de detailhandel. - Foto: Belga

Tot nu toe waren flexijobs enkel mogelijk in de horeca en de detailhandel. Korteketenverkoop werd niet gezien als horeca, omdat een hoevewinkel of marktkraam een onderdeel is van het landbouwbedrijf. Binnenkort zal het dus wel mogelijk zijn voor een landbouwer om flexijobbers aan te nemen voor alle soorten werk op het landbouwbedrijf.

Veel extra mogelijkheden

“Wij zijn bijzonder blij dat de Korte Keten op deze manier ondersteund wordt”, zegt Ann Detelder, manager Steunpunt Korte Keten. “Als korteketen-ondernemer zal je nu op een heel flexibele en gunstige manier mensen te werk kunnen stellen die reeds 4/5 of voltijds werken of gepensioneerd zijn. In een arbeidsintensieve sector als de landbouw is de toegang tot meer werkkrachten meer dan welkom. Flexijobbers zijn ook heel gemotiveerde mensen die graag extra willen werken.

We merkten dat er vooral vanuit de melkveesector een verlangen was naar flexijobbers. Zij hebben vooral hulp nodig op 2 piekmomenten op een dag, en dat is tijdens het melken in de ochtend en de avond. Tot nu bestond er voor hen enkel de mogelijkheid om mensen aan te nemen per dag, en niet per uur. Dat biedt veel extra mogelijkheden.”

Als flexijobber moet je geen sociale bijdragen of belastingen op je loon betalen, en je mag verdienen zoveel je wil. De werkgever betaalt een verlaagt tarief van 25 % werkgeversbijdragen bovenop het loon.

Andere beslissingen

De regering zou graag de btw op gezonde producten verlagen naar 0 %, en die op ongezonde producten verhogen. Momenteel betalen we 6 % btw op groenten en fruit. Daarover staat nog niets vast.

De regering besliste naar aanleiding van de indexsprong in januari ook om de lonen op 1 januari 2023 met 10 % te indexeren. De patronale bijdrage zal gedurende 2 kwartalen 2 kwartalen met 7 % verminderen. Gedurende de 2 laatste kwartalen kan je als ondernemer betalingsuitstel krijgen tot 2025.

Sanne Nuyts

Meest recent

Meest recent