Lagere maïsopbrengsten in Europa

De EU verwacht een maïsproductie van 55,5 mio Mt, terwijl ze in augustus nog op 59,3 mio Mt zaten.
De EU verwacht een maïsproductie van 55,5 mio Mt, terwijl ze in augustus nog op 59,3 mio Mt zaten. - Foto: AV

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overloopt voor ons de voedermarkten in de periode van 26 september tot 9 oktober (weken 39 en 40).

Oliehoudende gewassen

De ethanolproductie in de Verenigde Staten (VS) loopt hard terug. Ze was de afgelopen weken lager dan in februari, kort voor de oorlog. De palm-olieprijzen dalen hard. “De prijsverhouding tussen koolzaad en tarwe kwam op de beurs in Parijs onder de 1,7, wat een verhouding is die sinds september 2010 niet meer is gezien”, stelt Raf Beyers. “De prijs van koolzaadschroot steeg vorige week terug fel, vanwege een momenteel beperkt aanbod en toch vrees voor wat minder goede oogsten dan voorspeld in Canada. De prijzen daalden aan het einde van de week toch echter weer naar niveaus van begin september, het is allemaal zeer volatiel.” Plantaardige olie daalde over heel de lijn in prijs, alleen koolzaad ging niet mee in deze daling.

Goede vooruitzichten voor soja in Zuid-Amerika

Vanuit de VS wordt het aanbod van soja minder en het is wachten op de nieuwe oogst. Beyers: “De gewascondities blijven licht dalen en liggen nu 3% onder die van vorig jaar. Daarnaast staan alle signalen op groen in Brazilië voor een goede inzaai, en voor de daarmee verwachte oogst. De bodemvochtigheid is zeer goed en La Niña neemt in kracht af. Ook in Argentinie valt inmiddels de (noodzakelijke) neerslag.”

De crushers in Europa draaien fors onder hun maximum. De media blijft schrijven over een mogelijk forse prijsdaling van soja, als de oogst in Brazilie werkelijk zo hoog wordt zoals nu steeds voorspeld wordt. Ondertussen stijgen de zorgen voor soja in de VS door vrees voor vorst voor de laat ingezaaide gewassen. Op andere plaatsen is de oogst begonnen en de eerste opbrengsten komen overeen met de voorspellingen.

Lage maïsopbrengsten

Europese maïsopbrengsten liggen met 6,39 Mt/ha bijna 20% onder het vijfjarige gemiddelde. Ook in de VS zien we steeds dalende gewascondities voor maïs. Het United States Department of Agriculture (USDA) gaat uit van 172,5 bushel/acre. “De analisten van het Franse Agritel zetten hier vraagtekens bij en vinden dit overschat”, legt Raf Beyers uit. “Argentinië gaat ook gebukt onder extreme droogte en verlaagt haar oogstverwachting van 58 mio Mt mais naar 56 mio Mt. In Frankrijk is ruim 50% van de maisoogst binnen, dit is een maand eerder dan vorig jaar. De condities zakken steeds verder terug naar nu nog maar 41% goed/uitstekend. De EU verwacht een productie van 55,5mio Mt, terwijl ze in augustus nog op 59,3 mio Mt zaten.”

De verlenging van de Zwarte Zee-corridor is vooral van belang voor maïs. Dit brengt nu al een hoop onzekerheid op de markt.

Het USDA raamde de voorraad maïs in de VS op 1 september op 1.377 billion bushels (34,98 mio Mt), wat bijna 9% lager is dan de analisten verwachten. Toch schat de USDA de maïsvoorraad dit jaar ruim 11% hoger in dan vorig jaar. Buenos Aires Grains Exhange (BAGE) verlaagde de raming voor maïs met 6 mio Mt naar 51 mio Mt, wat fors lager is dan Rosario (56 mio Mt) en USDA (55 mio Mt).

Minder tarwe uit Oekraïne in 2023

Vanuit Oekraïne zijn al ruim 14 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd sinds het openen van de Zwarte Zee-corridor. Ondertussen lopen de risicopremies op producten vanuit Oekraïne wel steeds verder op. Voor 2023 heeft de Oekraïense regering aangeven uit te gaan van fors minder opbrengst.

Beyers overloopt de situatie in enkele landen: “De Argentijnen verlagen hun oogstverwachting van 17,7 mio Mt naar 16,5 mio Mt (laagste in 7 jaar). In de Midwest groeien de zorgen voor de inzaai van wintertarwe door de droogte. De tarweverwachting in Australië blijft wel goed en veel. Het moet bij onze tegenvoeters binnenkort wel stoppen met regenen om de kwaliteit op peil te houden. De Amerikanen hebben momenteel ruim 30% van de wintertarwe in de grond zitten, wat vergelijkbaar is met het vijfjarige gemiddelde. Opvallend is dat de Market Analysis & Reporting Services (MARS, EU) nu ook haar schatting van de tarweoogst in Rusland flink verhoogt van 88 naar 95 mio Mt. De inzaai van wintertarwe in Frankijk verloopt voortvarend. Rusland en Oekraïne daarentegen hebben te kampen met zware regenval, wat de inzaai bemoeilijkt.”

De tarweprijzen op Euronext zijn terug op het niveau van 350 euro/Mt, wat vergelijkbaar is met de prijzen in juli.

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent