Het nieuwe bekken bestaat uit 2 delen: het eerste is goed voor 1.330 m³ regenwater en het tweede voor 1.710 m³ gezuiverd proceswater. De kwaliteit van het proceswater wordt constant gemonitord en dat kan gevolgd worden via een QR-code (op een bord aan het bufferbekken). Een werkgroep met leden van het stadsbestuur, Aviko, Inagro, Vlakwa en de dienst Waterlopen van de provincie zal bepalen hoe vaak er stalen worden genomen van het proceswater voor analyse.
Hard water
Aviko gebruikt bij de productie in Poperinge klassiek leidingwater en dat is in de deze West-Vlaamse stad ‘hard’ water. Het wordt onthard met zout om de installaties van Aviko te beschermen tegen kalk. Door het toevoegen van het zout is het proceswater niet geschikt voor dieren en ook bij opkomende planten is het beter om dit proceswater te verdunnen met ander water om de jonge planten niet te verbranden.
Gebruik
Het gezuiverde proceswater kan voorts niet gebruikt worden als aanmaakwater bij gewasbeschermingsmiddelen of als naspoelwater bij het wassen van groenten.
De spaarbekkens voor regen- en proceswater liggen naast een bekken met bluswater. Aviko gebruikt zowat 1.500 m³ water per werkdag. Als het regen- en/of proceswater niet gebruikt wordt door de landbouw, verlaat het overtollige water de bekkens via een overloop. Even verderop is er een eerder aangelegd spaarbekken met een aftappunt voor de landbouw.
Niet verloren
“We hebben van de nood een deugd gemaakt in dit dossier, al duurde het overleg hierover al sinds 2019. De stad en Aviko investeerden samen in deze bufferbekkens, zodat het bedrijf aan zijn verplichtingen kan voldoen. Tegelijk bieden we kansen voor de lokale landbouw. Aviko zou het gezuiverde proceswater mogen lozen in een open waterloop, maar door het te capteren in dit bekken gaat het water niet verloren”, stelt burgemeester van Poperinge, Christof Dejaegher.
Geen meststof
“Tot vorig jaar werd zo’n proceswater door de instanties beschouwd als meststof, wat administratief een hele opgave zou zijn. Dan zouden we met badges of nummerplaatherkenning moeten werken om bij te houden wie wanneer hoeveel water komt afhalen. Dat is nu gelukkig niet nodig. We rekenen wel op de discipline van de landbouwers om zich aan de opgelegde uren te houden.” Landbouwers mogen aan industriezone Sappenleen water komen halen tussen 6 en 22 uur.
Financiering
De investering kwam er met het Leader Westhoekproject voor plattelandsontwikkeling ‘Dureau-Duurzaam (her)gebruik van water’. Dureau wordt gefinancierd door Europa en Vlaanderen en door de provincie. De kosten van het bekken werden gedeeld door de stad en door Aviko. Aviko betaalde de helft van de buizen en het lot hemelwaterbekken. De stad financierde het bekken voor het proceswater, de helft van de buizen, de omheiningen en de pomppunten voor de landbouwers, de verharding, de borden en het groen.
Infosessies
De Poperingse landbouwers worden via infosessies extra op de hoogte gebracht van waterproblematieken en van het Vlaamse actieplan inzake water. Landbouwers irrigeren hun velden, maar weten niet altijd hoeveel water elke teelt nodig heeft. Ze kunnen advies op maat vragen via het onlineplatform Kratos.