Afrikaanse voedselcrisis: ergste moet misschien nog komen

De graanopbrengsten in Afrika dreigen dit jaar met 20 tot 50% te dalen.
De graanopbrengsten in Afrika dreigen dit jaar met 20 tot 50% te dalen. - Foto: LBL.

Over de oorzaak van de crisis zijn de EU en de AU het roerend eens: de Russische inval in Oekraïne. "Onze landen worden hard geraakt omdat ze sterk afhankelijk zijn van de Russische en Oekraïense tarweproductie", zei Sall.

Dure meststoffen

Al in 2020 leefden in Afrika naar schatting 282 miljoen ondervoede mensen, citeerde Sall cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). "Voeg daar nog de 46 miljoen Afrikanen aan toe die als gevolg van de covid-19-pandemie door honger en ondervoeding bedreigd worden, en je weet dat de situatie zorgwekkend is. Als de huidige trend zich doorzet, moet het ergste misschien nog komen", zei hij. Zo zijn meststoffen momenteel gemiddeld drie keer duurder dan in 2021 en dreigen de graanopbrengsten in Afrika dit jaar met 20 tot 50% te dalen.

De Afrikaanse Unie blijft niet bij de pakken zitten, zei Sall. Zo werd twee weken geleden nog op initiatief van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) een noodplan ter waarde van 1,5 miljard euro aangenomen om de voedselproductie fors op te krikken. Maar Afrika kan het niet alleen. Sall vraagt dat de Oekraïense graanvoorraden zo snel mogelijk gedeblokkeerd worden om het ‘rampscenario van tekorten en wijdverspreide prijsstijgingen’ te voorkomen.

Ook zou de EU moeten kunnen helpen om massale investeringen in landbouw op de been te brengen, zei Sall. Tegelijk moeten de productiemethoden verbeterd worden, moeten de zaden en gewassen beter bestand gemaakt worden tegen de klimaatverandering en moet het waterbeheer worden verbeterd.

Investeringen

"Wat ons ontbreekt en wat u kunt bieden," besloot Sall, "zijn de financiële en technologische investeringen die nodig zijn om meer en beter te produceren. (...) Dat is wat ik bedoel met partnerschap en complementariteit."

BELGA

Meest recent

Meest recent