Deze resultaten blijken uit onderzoek van iVox en GfK Belgium in opdracht van VLAM.
Elke dag zuivel
Op een gemiddelde dag in 2021 consumeerde 81% van de Belgen minstens 1 zuivelproduct en een Belg heeft per dag gemiddeld 4 zuivelmomenten, gaande van een scheutje melk in de koffie, tot boter om te bakken of om te smeren op een boterham, een sneetje kaas, een potje yoghurt…
Minder dan 1% van de Belgen consumeert nooit zuivel. Bij 18-35-jarigen noteerde VLAM 3,6 zuivelmomenten per dag, iets minder dan het algemene gemiddelde. Dit alles blijkt uit onderzoek van iVox over het totale verbruik van de Belg over heel 2021 in opdracht van VLAM.
VLAM analyseert jaarlijks de cijfers van het thuisverbruik van verse voeding, verzameld door GfK Belgium bij een consumentenpanel van 6.000 Belgische gezinnen.
Hoger thuisverbruik van zuivel
De besteding aan verse voeding lag in 2020 maar liefst 14% hoger dan in 2019, in 2021 was dit nog steeds 12% hoger dan in 2019. Ook voor zuivel is dezelfde evolutie merkbaar. De totale zuivelbesteding bedroeg 3,16 miljard euro in 2020 en 3,04 miljard euro in 2021 tegenover 2,83 miljoen euro in 2019, vóór de coronacrisis.
Dat was respectievelijk 12% en 7,4% meer dan in 2019. Kaasbestedingen stijgen In 2021 ging 47% van de zuivelbestedingen naar kaas. Kaas won de afgelopen jaren lichtjes marktaandeel. Boter en yoghurt verloren wat marktaandeel.
In 2021 bedroeg het thuisverbruik van melk 42,1 l per capita tegenover 40,7 l in 2019, vóór de coronacrisis. Verder noteerde VLAM op jaarbasis een thuisverbruik van 12,4 kg per capita voor kaas, 10,2 kg voor yoghurt, 1,7 kg voor boter, 2,3 l voor room, 4,8 l voor ijs, 3,9 kg voor desserts en 2,5 kg voor verse witte kaas in 2021.