EuroChem kwam vorige week in de problemen als gevolg van sancties tegen de Russische (ex-)eigenaar Andrej Melnitsjenko. Het bedrijf communiceerde weliswaar dat Melnitsjenko zich had teruggetrokken als bestuurder en ‘main beneficiary’, maar kon vooralsnog dus onvoldoende aantonen dat de banden met de man volledig zijn doorgeknipt.
Eerst liet chemiereus Basf, op wiens site de fabriek van EuroChem trouwens staat, al weten dat het geen grondstoffen meer zou leveren, vervolgens besliste het bedrijf zelf de productie stil te leggen. De vakbonden hebben het over “al bij al een positief gevoel” na de ondernemingsraad.
“Er is voorlopig geen sprake van technische werkloosheid, de directie is bereid om de lonen te blijven uitbetalen”, zegt Bruno Verlaeckt (ABVV). “Maar dan moet de overheid dat wel toelaten, want de nodige kapitalen moeten dan worden gedeblokkeerd. Als vakbond ondersteunen we die vraag. Een tweede vraag aan de overheid is om de productie weer te kunnen opstarten. EuroChem zal verder moeten aantonen dat de banden met Rusland verbroken zijn. Maar de fabriek is ook gewoon belangrijk voor de Europese voedselproductie.”