Startpagina Archief

Halve eeuw Twin Rotor- maaidorsers

New Holland viert dat het 50 geleden zijn eerste maaidorsers met Twin Rotor-dors- en -scheidingstechnologie introduceerde. De productlijn, die gestart is met één enkel model in 1975, is uitgegroeid tot een compleet assortiment de dag van vandaag, aangevoerd door de nieuwe CR10 en CR11.

Leestijd : 3 min

Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 70.000 TR Twin Rotor-en CR Twin Rotor-maaidorsers geproduceerd. Het Centre of Harvesting Excellence van New Holland in Zedelgem heeft 2 jaar terug aanzienlijke investeringen en vernieuwingen ondergaan voor de productie van de nieuwste CR10- en CR11-modellen.

New Holland betreedt maaidorsermarkt

Bekend om zijn expertise in graslandproducten zoals balenpersen en voederoogstmachines, betrad New Holland, toen voornamelijk een fabrikant uit de Verenigde Staten, de maaidorsermarkt in 1964. Toen nam het het Belgische bedrijf Claeys over dat in 1952 zijn eerste zelfrijdende maaidorser had geïntroduceerd. In het decennium dat volgde op de overname, bleef New Holland de conventionele lijn maaidorsers die het had overgenomen verder ontwikkelen. In de jaren 60 begon het bedrijf echter nieuwe manieren te onderzoeken om graan te dorsen en te scheiden om de productie te verhogen, de zuiverheid te verbeteren en verliezen te beperken.

De eerste Twin Rotor-maaidorser

Om dit te bereiken, bestudeerden de ingenieurs van New Holland de centrifugale kracht en het potentieel ervan om graankorrels van de planten te scheiden. Dat was een innovatief concept, dat duidelijk verschilt van de traditionele dors- en scheidingsmethode met trommels en stroschudders.

De eerste ontwikkeling, een versie waarbij een 985 stroschuddermodel van de Claeys-fabriek in België werd aangepast, werd in 1968 getest met maïs en het jaar daarop met tarwe. De proeven toonden aan dat het splitsen van de binnenkomende gewasstroom van de opvoerband in 2 stromen voordelen opleverde. Het gewas werd aangevoerd naar 2 tegengesteld draaiende langsrotors, die werkten tegen langsgroeven die bestonden uit dorssecties, gevolgd door scheidingssecties.

De hoge snelheid van de rotoren zorgde ervoor dat de centrifugale kracht een groot deel van het graan door de korven wierp. Daardoor was de schade aan het graan minimaal in vergelijking met het conventioneel dorsen met trommels. Ook de verliezen bleken minimaal.

Van TR70 naar TR85

Tegen 1969 werd een volledig nieuw maaidorserontwerp met voornoemde interne machinecomponenten getest. In 1975 werd het eerste productiemodel gelanceerd, de TR70 met een 145 pk motor en een graantank van 5.550 l. Dit was de eerste New Holland-maaidorser die in de VS werd gebouwd. In 1979 werd hij vervangen door de verbeterde TR75, en vergezeld door een grotere metgezel, de TR85. In de daaropvolgende 2 decennia ontwikkelde het assortiment zich verder en in 1997 werd de 25.000ste TR-maaidorser geproduceerd.

De Europese ontwikkeling van maaidorsers met hoge capaciteit was een andere weg ingeslagen met de ontwikkeling van de Twin-Flow-maaidorsers, die in 1983 werden geïntroduceerd. Deze gebruikten een conventionele trommel en vervolgens een laterale Twin Flow-rotor die het gewas in 2 stromen verdeelde om de uiteindelijke korrels te scheiden.

CR960 en CR 980

Tegen het einde van de jaren 90 begonnen de ingenieurs van New Holland in Europa en Noord-Amerika echter te werken aan een totaal nieuw Twin Rotor- ontwerp. De nieuwe 333 pk CR960 en 428 pk CR980 werden in 2002 geïntroduceerd en combineren belangrijke kenmerken van de TR- en TF-machines met nieuwe ontwikkelingen en styling. Ze werden aanvankelijk gebouwd in de Verenigde Staten, voordat de productie in 2005 werd overgebracht naar de fabriek in Zedelgem, België.

De CR960 had dubbele rotors met een diameter van 432 mm, de CR 980 had er met een diameter van 560 mm en een graantank van 12.500 l. Bestuurders profiteerden van een volledig nieuw cabineontwerp. Het assortiment werd geleidelijk uitgebreid en introduceerde functies zoals IntelliSense-maaidorserautomatisering, Dynamic Flow Control op afstand instelbare rotorschoepen, Dynamic Feed Roll-technologie en Opti-Spread Plus-residubeheer.

Bij de ontwikkeling van de Elevation-modellen in 2007 werd IntelliCruise-snelheidsregeling geïntroduceerd voor een maximale capaciteit en Opti-Clean- reinigingstechnologie om de graanzuiverheid verder te verbeteren.

Wereldrecord

Daarna werden de CR7.90-, CR8.90-, CR9.90- en CR10.90-modellen ontwikkeld, waarbij de laatste machine in 2014 het Guinness World Record vestigde voor de meeste tarwe die in 8 uur werd geoogst, met 797,656 ton. Dit record bestaat nog steeds.

Het New Holland CR-maaidorserassortiment wordt nu aangevuld door de onlangs geïntroduceerde CR11 - (775 pk, 20.000 l graantank) en CR10 (634 pk, 16.000 l graantank)-modellen. Net als hun voorgangers bevatten ze de beproefde Twin Rotor-technologie. Ze hebben echter meer capaciteit dan ooit, met een groter vermogen en tankvolume gekoppeld aan rotoren met een diameter van 600 mm en een lengte van 3600 mm, om de gewasverwerkingscapaciteit te maximaliseren, grondig dorsen en scheiden te garanderen en om de graankwaliteit te beschermen.

New Holland

Actueel

Bruno Vincent leidt ABS

Actueel De statutaire vergadering van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft zopas Bruno Vincent unaniem verkozen als nationaal voorzitter van het ABS. Bruno Vincent is 53 jaar en vleesveehouder uit Aalter. Hij volgt Hendrik Vandamme op, die 16 jaar voorzitter was en niet meer herkiesbaar was.
Voir plus d'articles
Meest gelezen