Evolutie van inkomsten en kosten
De werkgroep ontwikkelt indicatoren die de evolutie van landbouwinkomsten en productiekosten objectiveren. Die instrumenten moeten helpen bij handelsonderhandelingen en bij de toepassing van de nieuwe wet op oneerlijke handelspraktijken, waarbij het verboden is om onder de productiekosten te kopen (tenzij er een duidelijke en ondubbelzinnige overeenkomst is).
De FOD Economie publiceerde zopas de eerste indicatoren voor de rund- en varkensvleessector. Naast een structurele indicator voor de rendabiliteit op lange termijn, op basis van gegevens van de regionale boekhoudnetwerken, is er een maandelijkse indicator om de impact van recente wijzigingen in de productiekosten op de rentabiliteit van het bedrijf in te schatten.
Wisselvallig herstel in varkens
De resultaten tonen dat de structurele rendabiliteit in zowel de rund- als varkensvleessector laag blijft. Voor de rundvleesmesterij is de situatie al enkele jaren zorgwekkend: de inkomsten dekken maar net de productiekosten, maar zijn niet voldoende om de gezinsarbeid te betalen. In de varkensvleessector verbeterde de winstgevendheid in 2023 na 2 moeilijke jaren. Die trend zette zich voort in 2024, hoewel de rendabiliteit in de laatste maanden van 2024 licht daalde door lagere inkomsten. Momenteel dekken de inkomens van de 3 soorten varkenshouderijen alle productiekosten, inclusief gezinsarbeid. Deze resultaten geven een gemiddelde weer. Er kunnen grote verschillen zijn tussen bedrijven in dezelfde sector.
“Duidelijke communicatie over productiekosten is een essentiële stap naar meer rechtvaardigheid voor boeren. Op basis van deze indicatoren kunnen landbouwers beter onderhandelen over lonende prijzen voor hun werk”, zegt David Clarinval.