Startpagina Archief

België neemt maatregelen tegen EHD

België kondigde op 11 augustus maatregelen aan tegen de verspreiding van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD), een virusziekte die sterk lijkt op blauwtong.

Leestijd : 3 min

Op 29 augustus heeft de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een nieuw ministerieel besluit gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad dat noodmaatregelen voorziet om het risico op de introductie van epizoötische hemorragische ziekte te verminderen. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die al zijn opgenomen in de Europese wetgeving (Animal Health Law).

De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is een virale ziekte die veel overeenkomsten vertoont met blauwtong (BTV). Net als blauwtong is het niet overdraagbaar tussen dieren onderling, maar wordt het virus overgedragen door muggen van de soort Culicoïdes. Het treft onder andere wilde en gedomesticeerde herkauwers (runderen en herten ...). De ziekte wordt niet overgedragen op mensen.

Symptomen lijken op die van blauwtong

Het virus veroorzaakt symptomen die lijken op die van blauwtong, zoals lusteloosheid, erosies van de mondholte en snuit die afscheiding en ademhalingsproblemen veroorzaken. De ziekte kan dodelijk zijn bij runderen en hert-achtigen.

EHD verscheen voor het eerst in Europa in oktober 2022 en heeft zich snel verspreid van Italië naar Spanje en Portugal. Begin september 2023 dook er ook een eerste geval op in Frankrijk, waar momenteel meer dan 4.500 uitbraken zijn. Op het moment van publicatie van het Belgische ministeriële besluit kon de preventie ervan alleen gebeuren door het gebruik van insecticiden in afwachting van de mogelijkheid tot gebruik van een vaccin in België. Inmiddels heeft het Franse ministerie van Landbouw aangekondigd dat er daar op grote schaal runderen gevaccineerd zullen worden tegen EHD. Frankrijk heeft 2 miljoen vaccins besteld tegen EHD. Met 2 vaccins per dier kunnen zo 1 miljoen runderen gevaccineerd worden.

Impact op de veehandel

De vertegenwoordigers van de rundveesector maken zich niet alleen zorgen over de impact van de ziekte op de diergezondheid als ze in België opduikt, maar ook over de gevolgen voor de veehandel. De Europese wetgeving bepaalt dat, in geval van bevestiging van de ziekte, dieren van de in de lijst opgenomen soorten, die in een straal van 150 km rond de uitbraak worden gehouden, niet langer naar andere lidstaten mogen worden vervoerd.

Om het risico op verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk te beperken in geval een dier dat drager is van het virus op Belgisch grondgebied zou moeten aankomen, zijn de volgende maatregelen van toepassing:

Houders die runderen of hertachtigen binnenbrengen uit een risicoland ( momenteel Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal) moeten hun dierenarts ten minste 48 uur vóór de geplande aankomst van de dieren op de hoogte stellen, zodat de dierenarts ze binnen 12 uur na aankomst kan onderzoeken en bloedmonsters kan nemen voor opsporingstesten;

Bij aankomst moeten de houders de runderen of hertachtigen, die uit risicolanden afkomstig zijn, onmiddellijk binnen de gebouwen isoleren en beschermen tegen vectoren met behulp van insecticiden die voor dit doel zijn goedgekeurd;

In geval van een positieve test moeten de dieren in isolatie blijven en moet de bescherming tegen vectoren verlengd worden gedurende minimum 60 dagen;

Om risico's van besmetting te voorkomen als gevolg van het gebruik van bepaalde soorten vaccins, is de toediening van autovaccins of levende vaccins die verzwakte stammen van het virus bevatten, in ons land verboden.

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu/FVDL

Actueel

Natuurorganisaties betogen tegen GGO-wetgeving aan Luxemburgplein

Akkerbouw Verschillende Belgische en Europese natuurorganisaties hebben op 7 april actiegevoerd aan het Europese Parlement in Brussel om verbetering in de GGO-wetgeving (genetisch gemodificeerde organismen) te bewerkstelligen. Actievoerende organisaties waren Nature & Progrès, Voedsel Anders, Greenpeace en andere belangenorganisaties.
Voir plus d'articles
Meest gelezen