voor het Brabants trekpaard
Traditiegetrouw richt het jaarmarktcomité Bogaarden, tijdens een driedaags durend festijn allerhande veeprijskampen in voor meerdere runderrassen, schapen, geiten, pluimvee,
alpaca’s en voor het Belgisch trekpaard. Dit jaar kon door toedoen van Marcel en Chris Vossen en van Jan De Boitselier een goedgekeurd Leader Pajottenland+ project gegund worden. Daardoor was er voor alle deelnemende paarden eenzelfde vergoeding voorzien van 100 euro voor de merries en 200 euro voor de goedgekeurde hengsten. De kampioenen
kregen bovendien een bonus van 500 euro.

Het talrijke geïnteresseerde publiek werd actief betrokken bij dit gebeuren: het kreeg toelichting hoe een paard beoordeeld wordt en het publiek kreeg de kans om aan de jury verdere vragen te stellen. Dat werd erg gewaardeerd.
Als animatie zette onder andere Den Brabander alweer zijn beste beentje voor met sleeën, het vliegend tapijt, koetsen en menwagens om groot en klein te animeren. Als verrassende blikvanger werd een dressuurnummer gebracht op een Brabander door amazone Karolien Van Cortenberg.
Verloop van de prijskamp
Hengstveulens van 1 jaar
Goedgekeurde hengsten
Jaarlingmerries
In de kleine maat was de eer voor Vera van ’t Rietenhof, die opviel door haar zeer verzorgd mooi type. Bloesem van ’t Grootveld, die tweede werd, bewoog soepel en correct, maar verloor punten in type. Derde werd de zwarte Esmee van de Zandhoeve.
Merries van 2 jaar en ouder
Merries van 3 jaar
Merries van 4 jaar De bruine rastypisch langgelijnde Greta van ’t Grootveld won de reeks bij de merries van 4 jaar door haar algemene voorkomen en haar vlotte, correcte bewegingen. Bovendien is ze gefundeerd op 4 sterke, goede voeten. Nieke van ’t Groeneveld verbetert langzaam ieder jaar en werd derde.
Merries 5 en 6 jaar Dat was de moeilijkste reeks omdat de jury moest kiezen tussen twee goede merries. Line van de kleine Heide kreeg democratisch het voordeel door de aanwezigheid van haar veulen. Anouk d’Elewijt is een meer rastypisch langgelijnde deerne met een zeer zeldzaam mooi lang kruis en broeksspier.
Merries van 7 en 8 jaar
Merries van 9 en 10 jaar Ze waren met zijn 3 in deze categorie, maar het waren dan ook 3 verschillende types. Collet van ’t Sparrenhof kwam niet tevoorschijn zoals we van haar gewoon zijn. De anders perfecte matrone toonde enkele detailfoutjes. Toch won ze gemakkelijk haar reeks. De acties van Sandra van ’t Camillehof konden beter. Derde werd de bruine Lara van ’t Monnikenhof. Zij is een kas van een merrie met overschot, een goede afstamming en zeer naturel voorgebracht.
Merries van 10 jaar of ouder Freya van ’t Bos is een merrie met overschot en superbloedlijnen. Het hoofd kon mooier, de bovenlijn viel mee. Ze ‘had voeten te koop’ en was goed en soepel en correct in bewegingen. Melissa d’ Elewijt was in veel te rijpe conditie, maar haar mooi kruis viel weer op. De derde plaats was voor Dina van ’t Costershof. Zij was de oudste deelneemster (18 jaar). Ze heeft zeer zuiver bewaarde benen en bewoog nog matig goed.
Kampioenschappen
Hengsten Bij het kampioenschap van de hengsten werd gekozen voor de oudste deelnemer, Felix van de Zoetemond.
Merries Het kampioenschap van de merries was een moeilijkere bevalling. Collet van ’t Sparrenhof had echt haar dagje niet en Freya van ’t Bos van Vlaams-Brabant miste het laatste puntje chique vrouwelijkheid. Zo kwamen we terecht bij Line van de kleine Heide van Vlaams-Brabant, die echt supermooi stond die dag en die alles uit de kast haalde qua bewegingen.
Aangename samenwerking
Tot slot wil ik graag mijn oprechte waardering uitspreken voor het jaarmarktcomité Bogaarden, dat openstaat voor deze nieuwe formule. Het was een heel aangename samenwerking met de grote groep vrijwilligers onder leiding van hun voorzitter, Daniël Terrein. Zeker oprechte dank voor de kansen die Leader Microprojecten Pajottenland+ bieden, waardoor een degelijke financiële vergoeding kon bekomen worden als stimulans voor de fokkers van het Brabants trekpaard. Dit project werd immers medegefinancierd door de Europese Unie. Met de zo nodige verstandige samenwerking en de mensen op de juiste plaats, kan er veel bereikt worden. Hopend op de volgende.