en overlaters”

Overdracht op aangepast tempo
“Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.landmobiliteit.be. Aan de hand van een persoonlijk traject gaan we na welke bedrijfsoverdrachten mogelijk zijn. Daarbij wordt niet over één nacht ijs gegaan, want een bedrijfsoverdracht heeft natuurlijk een grote impact op het leven van zowel de overnemer als de overlater. Alles gaat volledig op het tempo van de deelnemers”, zegt Pieter Coopmans, begeleider Landmobiliteit.
Bram Van Hecke, nationaal voorzitter van Groene Kring: “De generatiewissel is in de landbouw een grote uitdaging. Men zegt wel eens dat ons project een beetje Tinder is voor overnemers en overlaters, maar eigenlijk is het meer Blind Getrouwd.
Een bedrijfsoverdracht is niet zomaar een financiële transactie, maar een heel persoonlijke overdracht. Het is belangrijk om tijd te steken in het vinden van de perfecte match, en dat gaan we binnen het project Landmobiliteit zeker doen. We krijgen steun vanuit de provincie Antwerpen, het Kenniscentrum bedrijfsopvolging, en ook vanuit de overheid, en daar zijn we heel dankbaar voor.”
Overnemers en overlaters verbinden
Binnen 10 jaar bijna 30% minder boeren
Momenteel zijn er 3.500 landbouwers in Antwerpen, maar binnen 10 jaar zullen dat er 1.000 minder zijn. Dat zijn cijfers om bij stil te staan. Zo’n 40% van de oppervlakte van Antwerpen is agrarisch gebied, en we willen ervoor zorgen dat dat zo kan blijven. Daarom staan we als provincie helemaal achter dit mooie en noodzakelijke project. Groene Kring kan in de komende 3 jaar rekenen op 135.000 euro steun voor de realisatie ervan.”
Groene Kring is alvast heel ambitieus en wil het komende jaar al meerdere bedrijfsoverdrachten organiseren om zo ook de landbouwgrond in landbouwgebruik te houden.