
AER-investeringen
Er wordt voor de AER-investeringen een onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en andere investeringen. Met ‘nieuwbouw’ wordt bedoeld alle investeringen in nieuwe rundvee-, kippen- en varkensstallen waarin ammoniakreducerende technieken (onroerende investeringen) toegepast worden en die gebouwd worden met een omgevingsvergunning die dateert vanaf 1/1/2023. Voor deze nieuwbouwstallen geldt een steunpercentage van 40% voor de hele stal. Indien minstens één van de bedrijfsleiders jonger dan 40 jaar is, wordt het steunpercentage 65%.
Voor de niet-nieuwbouwinvesteringen geldt een steunpercentage van 80%, maar enkel voor de emissiereducerende technieken zelf, bijvoorbeeld bij de investering in een bestaande stal of in een stal met ver
VLIF-innovatiesteun
Wil je als actieve landbouwer met een SVC van minimum 20.000 euro of als groep van landbouwers een innovatieve investering doen die nog niet op de VLIF-lijst staat, of een belangrijke andere uitvoering ervan, dan kan de VLIF-innovatiesteun je een duwtje in de rug geven. Hierbij worden niet alleen de investering, maar ook begeleidingskosten gesteund met 50 %. Voor de meetkosten kun je 65 tot 80% steun ontvangen. De selectie van de aanvragen gebeurt door een beoordelingscommissie.
Forfaitaire VLIF steun
EIP-projecten
Heeft een landbouwer een idee/vraag/probleem waarbij een samenwerking nodig is met diverse projectuitvoerders (= operationele groep) zoals onderzoekers, adviseurs, actoren uit de agrovoedingsketen), dan is de jaarlijkse oproep van EIP (Europese innovatiepartnerschappen) een opportuniteit.
Vorming en advies
In het nieuwe GLB zijn ook de mogelijkheden voor vorming en advies uitgebreid. Individueel bedrijfsadvies en vorming via de vormingscentra blijven behouden. Iedere actieve landbouwer krijgt echter ook een bedrag beschikbaar in zijn/haar kennis-portefeuille.