Essentiële eiwitten
Aminozuren zijn de bouwstenen van (melk)eiwitten en zijn belangrijk voor de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Sommige aminozuren, de essentiële aminozuren, worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt en moeten dus uit voeding worden gehaald. Bij melkkoeien zijn methionine en lysine de meest beperkende essentiële aminozuren voor de productie van melkeiwit. Daarnaast zijn ook andere essentiële aminozuren van belang, zoals bijvoorbeeld histidine in een grasrijk rantsoen of in een laageiwitrantsoen.
Onderzoekers van ILVO en Inagro gingen na of het toevoegen van pensbestendige aminozuren aan het melkveerantsoen zinvol is en hoe dat praktisch het best wordt aangepakt.
Vergelijking van 3 rantsoenen
In een ILVO-dierproef werd onderzocht of het toevoegen van pensbestendige aminozuren aan een rantsoen met een laag eiwitgehalte de melkproductie en stikstofefficiëntie bij melkvee kan verbeteren. Het effect van een laageiwit- (14 à 15%) versus hoogeiwitrantsoen (16 à 17%) werd niet onderzocht.
Gedurende de proef kregen 39 melkkoeien een laageiwitrantsoen (14,5% ruw eiwit). De proef begon met een periode van 4 weken waarin de aminozuurreserves van de koeien (voornamelijk histidine) werden uitgeput. Daarna werden gedurende 7 weken 3 behandelingen vergeleken. De eerste groep kreeg geen pensbestendige aminozuren, de tweede groep kreeg pensbestendige methionine en lysine en de derde groep kreeg pensbestendige methionine, lysine en histidine. Dit werd gevolgd door een controleperiode van 5 weken, waarin alle dieren weer het laageiwit-rantsoen kregen.
Aminozuren in een laageiwitrantsoen
De resultaten van de proef toonden aan dat de supplementatie van methionine en lysine (en histidine) geen effect had op de voederopname of op de productieresultaten van de koeien. Ook de stikstofefficiëntie en -benutting (dit is de mate waarin koeien het opgenomen eiwit kunnen omzetten in melkeiwit) werden niet beïnvloed door de behandelingen. De bloedwaarden van methionine, lysine en histidine gaven wel aan dat deze aminozuren goed werden opgenomen door de koeien.
Het voeren van een laageiwitrantsoen heeft over het algemeen een positief effect op de stikstofefficiëntie bij melkvee, maar leidde in deze proef tot een tekort aan bijna alle essentiële aminozuren (behalve arginine en threonine). Meer kennis over de aminozuurbehoeften van melkvee en de aanwezigheid van darmverteerbare aminozuren in voedermiddelen en microbieel eiwit is nodig om pensbestendige aminozuren gerichter te kunnen gebruiken in laageiwit-rantsoenen.
In de praktijk: begin lactatie
In de praktijk: midden lactatie
Op hetzelfde melkveebedrijf werd ook een tweede dierproef uitgevoerd van april tot augustus 2022, bij dieren in midden lactatie (figuur 2). Twee behandelingen werden vergeleken: zonder supplementatie van aminozuren (CTRL) en mét supplementatie van pensbestendig methionine en lysine (AZ). Gedurende 21 weken werden 84 dieren, opgedeeld in 2 behandelgroepen, opgevolgd (CTRL vs. AZ). De behandelgroepen werden evenwichtig samengesteld, rekening houdend met dagen in lactatie (143 vs. 140 DIM), lactatienummer (1,8 vs. 1,9) en melkproductie (41,1 vs. 40,8 kg/d) bij de start van de behandeling.
De proef bestond uit 2 proefperiodes van respectievelijk 6 en 5 weken, die werden voorafgegaan door een aanpassingsperiode van 3 weken. In deze aanpassingsperiode konden de dieren zich aanpassen aan het omschakelen naar een andere graskuil.
Er werd geen significant verschil gevonden tussen de CTRL- en AZ-groep in melkproductie, meetmelkproductie, vet- en eiwitgehalte, vet- en eiwitproductie en aantal melkingen gedurende beide proefperiodes. Er was ook geen significant verschil in de hoeveelheid krachtvoer die aan beide groepen werd gegeven of in de krachtvoederefficiëntie (g krachtvoer per kg meetmelk).
De kosten voor het voeren van de aminozuren bedroegen gemiddeld 0,33 euro per koe per dag gedurende de hele proef. De resultaten toonden echter aan dat er geen significante voordelen waren van deze supplementatie voor koeien in het midden van de lactatie, in vergelijking met de controlegroep. De gemiddelde melkprijs op het bedrijf (april - augustus 2022) was 0,60 euro/l. Om de kosten van de aminozuren te compenseren, zou de meetmelkproductie met minstens 0,55 l per koe per dag moeten stijgen. Bij de vijfjarige gemiddelde melkprijs (2017-2021) van 38,97 euro/100 l, zou de gemiddelde meetmelkproductie met minstens 0,85 l per koe per dag moeten stijgen.
Meer kennis nodig
De uitgevoerde onderzoeken benadrukken de noodzaak van meer kennis over de aminozuurbehoeften van melkkoeien en over de aminozuursamenstelling van voedermiddelen.
Deze kennis is essentieel om de effectieve inzet van pensbestendige aminozuren in het melkveerantsoen te waarborgen. Daarnaast kunnen pensbestendige aminozuren mogelijk aminozuurtekorten compenseren wanneer alternatieve eiwitbronnen worden gebruikt ter vervanging van soja, bijvoorbeeld het aanvullen van methionine bij veldbonen of van lysine bij koolzaadschroot.