Boerenbond naar Raad van State tegen stikstofakkoord
Boerenbond is op 30 mei een procedure gestart bij de Raad van State tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering.
De Vlaamse regering bereikte in maart, na lang onderhandelen, een akkoord om de stikstofneerslag tegen 2030 met de helft te verminderen.“Ondanks dat stikstofakkoord blijven de Vlaamse landbouwers vandaag nog steeds in de kou staan. Het gebrek aan toekomstperspectief en rechtszekerheid blijft”, stelt Boerenbond en dus ziet de organisatie zich genoodzaakt om haar leden te verdedigen via een gerechtelijke procedure.
Geen einde aan rechtsonzekerheid
“Het stikstofakkoord zou de Vlaamse landbouwers richting moeten geven en eindelijk een einde moeten maken aan de onzekerheid die het ondernemerschap in de sector nu al jaren in de kiem smoort. Het tegendeel is echter waar: het akkoord bevat fundamentele gebreken en werd nog steeds niet vertaald in concrete decreten of uitvoeringsbesluiten. Dit akkoord had de mogelijkheid om via extern salderen en via de verhoging van de vergunningsdrempel perspectief te bieden aan onze landbouwers, maar we stellen vast dat er tot op vandaag nog geen enkele stap is gezet om deze mogelijkheden te onderzoeken.”
Vier argumenten
Boerenbond trekt naar de rechtbank op basis van 4 argumenten. “Ten eerste hanteert men in de modelberekeningen van het akkoord verouderde emissie- en depositiegegevens en worden niet alle emissiebronnen van stikstof correct meegerekend. Daarnaast is dit stikstofakkoord een inbreuk op het eigendomsrecht van de getroffen landbouwers (denk maar aan de nulbemesting en de rode lijst). Ook de ongelijke behandeling van stikstofemissies uit landbouw en industrie is niet te rechtvaardigen, net als het feit dat men onvoldoende rekening heeft gehouden met de 20.000 bezwaarschriften die ingediend werden naar aanleiding van het ontwerp PAS van vorig jaar.”
“Deze 4 argumenten zijn niet nieuw, we hebben ze keer op keer uitgelegd en gemotiveerd bij onze beleidsmakers. Het is jammer dat we moeten overgaan tot juridische stappen om ervoor te zorgen dat onze landbouwers krijgen waar ze nu al zo lang op wachten: toekomstperspectief en rechtszekerheid”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.
Druk zetten op regering
Boerenbond hoopt dat het niet nodig zal zijn om deze rechtszaak bij de Raad van State volledig te voltooien om te bereiken wat de boeren beloofd is: rechtszekerheid en toekomstperspectief. “Het is aan de Vlaamse regering om haar taken in dit dossier ernstig te nemen en om over te gaan tot concrete acties.”
Filip Van der Linden