37 miljoen voor relance in de land- en tuinbouw

Iedereen is het erover eens: de Covid-19-crisis toonde duidelijk aan dat de land- en tuinbouwsector en de agrovoedingsketen essentieel zijn. Daarnaast blijven er ook nog heel wat andere uitdagingen in het landbouw- en voedselsysteem. Dat benadrukte Vlaams landbouwminister Hilde Crevits in haar beleidsbrief bij de voorstelling van het land- en visserijbudget 2021 in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement.

Crisismaatregelen

“We hebben de voorbije maanden een aantal snelle injecties in de sector gedaan als crisismaatregel via het noodfonds voor aardappelen en sierteelt, via de versnelde afhandeling van investeringsdossiers en rampendossiers en via de bijkomende betalingen aan directe steun”, zegt Hilde Crevits. Daarnaast werd ook een waarborgregeling bij het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds voorzien.

“Jammer genoeg zijn er een aantal sectoren, met name de pluimvee-, varkens- en melksector, die momenteel in een moeilijke situatie zitten en bijvoorbeeld te kampen hebben met een cumul van problemen door het opduiken van de vogelgriep, nu ook in ons land bij wilde vogels en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Positief is dat men op federaal niveau een dossier heeft ingediend bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) om als België opnieuw de status ‘vrij van Afrikaanse varkenspest’ te bekomen.” Intussen is België weer een AVP-vrij EU-land.

Nieuwe waarborgregeling

Op korte termijn biedt dit echter geen soelaas voor de bedrijven die in financiële problemen zitten. “De situatie werd op Europees niveau aangekaart eerder deze week en daar werd namens België gevraagd om de marktmaatregelen te activeren. Heel wat andere lidstaten hebben ook bijzondere aandacht gevraagd hiervoor. De Europese Commissie heeft gesteld zich bewust te zijn van de problemen en zal de situatie verder van nabij monitoren. Daarnaast is een nieuwe waarborgregeling bij het VLIF in opmaak.”

Om de veerkracht van de Vlaamse voedseleconomie te verhogen, wordt bij de relance versterkt ingezet op de lokale verankering van het voedselsysteem én de duurzame export van Vlaamse kwaliteitsproducten over de hele wereld.

“Innovatie en nieuwe technologieën moeten leiden tot het verhogen van ons exportaandeel in de rest van de wereld. Tegelijk willen we ons marktaandeel in Groot-Brittannië ook na de brexit behouden en moeten we dus oplossingen uitwerken voor de nieuwe barrières die zullen voortkomen uit de brexit. Ook wordt het normale jaarprogramma VLAM opgemaakt met oog op de lokale verankering van voeding”, stelt Hilde Crevits.

Verdere verduurzaming

Daarnaast zullen we in het kader van de relance ook versterkt inzetten op het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds om innovatieve technieken gericht op de verduurzaming van de land- en tuinbouwbedrijven en de agrovoedingsketen in zijn geheel sneller ingang te doen vinden.” Bijzondere aandacht zal hierbij gaan naar investeringen gericht op circulariteit, bio-economie, klimaat, biodiversiteit en de Blue Deal. Er is voor die relance een budget van 34 miljoen euro voorzien voor de investeringen op land- en tuinbouwbedrijven en de versterking van de Vlaamse voedseleconomie en 3 miljoen euro voor het herstel van de duurzame export via het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent