
Bijkomende maatregelen
Hoe slechter de waterkwaliteit en de recente evolutie, hoe hoger het gebiedstype, met strengere maatregelen voor de landbouwers tot gevolg.
Om de waterkwaliteit te verbeteren zullen de komende 2 jaar de gebiedsgerichte maatregelen uit MAP6 van toepassing zijn op meer landbouwgronden en wordt de kaart met gebiedstypes aangepast.
De Vlaamse regering heeft daarover een principiële beslissing genomen en neemt later dit jaar nog een definitieve beslissing. Minister Demir: “Doordat meer bedrijven bijkomende maatregelen zullen nemen vanaf 2021, kunnen verdere stappen gezet worden naar de verbetering van de waterkwaliteit. Daarbovenop bekijk ik welke extra maatregelen de efficiëntie en de handhaafbaarheid van MAP6 nog kunnen verhogen."
MAP6 voorziet in een tweejaarlijkse herziening van de indeling van de gebiedstypes, die bepalen welke gebiedsgerichte maatregelen uit MAP6 op een bepaalde plaats gelden. Dat gebeurt op basis van de recentste nitraatmetingen in het oppervlakte- en grondwater in landbouwgebied, uitgevoerd door de VMM. De nieuwe kaart met gebiedstypes zal gelden in de periode 2021-2022. Doordat de toestand en de trend van de waterkwaliteit verslechterd zijn ten opzichte van begin 2019, zijn er meer gebieden bijgekomen waar gebiedsgerichte maatregelen uit MAP6 van toepassing zullen worden.
Wijziging afstroomzones
In totaal zijn 189 of 71% van de afstroomzones niet veranderd van gebiedstype, 21 afstroomzones of 8% kent een gunstiger gebiedstype en 55 afstroomzones of 21% kent een ongunstiger gebiedstype..