Startpagina Archief

Productie groeit meer dan consumptie

Leestijd : 1 min

De coronacrisis leidt nu tot een toename van het aantal mensen dat honger lijdt. Van echte voedseltekorten is geen sprake: de problematiek is vooral een verdelingsvraagstuk. Uit een gezamenlijke studie van de FAO en de OESO, een studiedienst van vooral rijke landen, blijkt dat de voedselproductie de komende 10 jaar sneller zal toenemen dan de vraag. Dat betekent ook dat de meest verhandelde landbouwproducten qua prijs op hetzelfde niveau als nu zullen blijven, of gaan dalen. In de eerstkomende jaren kan een daling van het inkomen van veel mensen, door de Covid-19-pandemie, wel leiden tot een vraaguitval.

De vraag blijft langjarig toenemen omdat de wereldbevolking groeit en in mindere mate door toenemende rijkdom in opkomende economieën. In het laatste geval verschuift de consumptie steeds meer naar een dieet op basis van dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. De gemiddelde beschikbaarheid van voeding zal in 2029 3.000 kcal en 85 gram eiwit per dag bedragen, aldus de studie. Het aandeel van granen in het dieet neemt daardoor wereldwijd af.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen