Innovatie in gebouwen, loodsen en serres voor PCG

Land- en tuinbouw is in volle ontwikkeling. Enerzijds zijn er bedrijven die blijven groeien en door de schaalgrootte hun voordeel trachten te halen. Anderzijds zijn er bedrijven die kiezen voor niches en een alternatieve manier zoeken om hun inkomen uit de landbouw te halen. Voor beide groepen is er een continue nood aan innovatie. Het PCG heeft dikwijls aan de wieg gestaan van innovaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn de installatie van een mobiel gotensysteem voor de teelt van sla en kruiden in het jaar 2003, de combinatie van vis- en groenteteelt gestart in 2007, de hydroteelt van diverse gewassen in openlucht gestart in 2009, eerste proeven met yacon in 2013, start onderzoek rond aëroponics in 2015, de teelt van hoogwaardige algen en de mogelijkheden onderzoeken voor de teelt van bataat op Vlaamse bodems vanaf 2016.

Het PCG wil als praktijkcentrum laagdrempelig zijn, kwalitatief onderzoek uitvoeren en een excellente dienstverlening bieden aan de sector. De sterke band met de telers en het inzicht in de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd is een van de belangrijkste troeven van het PCG.

Het onderzoek en de voorlichting van PCG vinden plaats binnen de vier kenniseenheden: openlucht groenteteelt, groenteteelt onder beschutting, zowel biologische als gangbare teelt, smaak- en consumentenonderzoek en innovatie.

2,5 miljoen euro investeren

Om het onderzoek in klassieke teelten en innovaties verder te kunnen uitbouwen, zijn met de financiële steun van de Vlaamse Overheid (Vlif), het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse Landbouwkamer investeringen uitgevoerd voor een totaal bedrag van 2,5 miljoen euro. De Vlaamse Overheid stond in voor 50 % van dit bedrag. De uitvoering van deze investeringen gebeurde vanaf eind 2017 en wordt de komende weken gefinaliseerd. Er is geïnvesteerd in loodsen, een administratief gebouw, serres, machines en labo-apparatuur.

Vernieuwde gebouwen, loodsen en serres

Voor de openluchtafdeling zijn twee nieuwe loodsen gebouwd en diverse machines aangekocht om de proefveldwerking in de openluchtteelten efficiënter en duurzamer te maken en de mogelijkheid te creëren om nieuwe teelten zoals bataat/yacon verder te automatiseren en te bewaren. Het areaal van ui is de voorbije jaren sterk uitgebreid en het PCG doet onderzoek in deze teelt. Een droogwand voor de bewaring en ruimte voor de proefwerkzaamheden was nodig.

Door doorgedreven teeltoptimalisatie en schaalvergroting in de klassieke glasteelten kwamen en komen in Vlaanderen heel wat kleinere serres vrij. Hier liggen opportuniteiten voor hoogwaardige teelten en nicheproducten. PCG zet in op innovatieve teeltsystemen zoals grondloze hydroteelten, aquaponics en aëroponics en ook op nieuwe innovatieve teelten. PCG heeft binnen dit investeringsdossier een systeem uitgebouwd waarbij prei grondloos geteeld wordt in (bestaande) serres op tafels in goten. De beschutte teelt is noodzakelijk wil men een pesticide- en grondvrij product bekomen dat ready-to-use en vrij van stof is zonder boomzaden of insecten in de schacht. Dit teeltsysteem kan verregaand geautomatiseerd worden aangezien serre en verwerkingsloods idealiter aan elkaar verbonden zijn en waarbij de prei automatisch van de tafels tot aan de wasinstallatie komt via een transportband.

Ten laatste werd ook het administratief gebouw uitgebreid en vernieuwd. Nu zijn er vier vergaderzalen beschikbaar, is er voldoende bureelruimte en zijn de diensten zoals labo en smaaklabo naast elkaar gelegen wat de werking vergemakkelijkt.

PCG

Meest recent

Meest recent