Een goede teler wil natuurlijk graag de beste kwaliteit bekomen. Maar uit de aanvoer van Belorta in 2016 blijkt dat 24 % van de asperges een blauw of roze verkleuring vertoont. Een slechtere kwaliteit dus, waarvoor de landbouwer bijgevolg een lagere prijs krijgt. Temperatuur en zeker licht zijn belangrijke factoren voor een slechte kwaliteit. Door een geschikt foliemanagement en een goede werkwijze met de asperge na de oogst zouden het aantal ‘probleemasperges’ kunnen verminderen.
Naoogstwerkwijze
In 2017 werd een proef aangelegd met de rassen Gijnlim en Backlim om de ideale werkwijze te testen. Vragen die de onderzoekers stelden, waren: moeten ze direct na het oogsten in het water of moeten ze direct naar het bedrijf? En als ze in water liggen, hoe lang mogen ze erin en bij welke temperatuur?
Uit de proef bleek dat de roosverkleuring merkbaar verbeterde als de asperges na de oogst direct in water werden gelegd, maar wel afgeschermd van licht. Asperges die vier uur in het water liggen, deden het ook zichtbaar beter dan hun soortgenoten die er slechts een uur in lagen. En of dat nu ijswater of gewoon gekoeld water was, dat maakte geen verschil bij beide cultivars. Dus de temperatuur van het water maakt niet uit.
Foliemanagement
Ook voor de oogst kan men werken aan de kwaliteit van asperges, door een goed temperatuursmanagement in de berm. Er i
Minitunnels worden gezet in de periode maart - mei. Omdat er heel zonnige dagen kunnen zijn, en heel koude nachten, zijn de temperatuursverschillen dus zeer groot. In een Duits model van foliemanagement kon men door te spelen met de tunnel open en dicht te leggen, en de foliekleur af te wisselen (soms zwart, soms wit) de temperatuur beïnvloeden. Er was ten opzichte van de klassieke teelt veel minder kwaliteitsverlies op te merken.
Bij de klassieke teelt zonder tunnel kan men in de periode mei - eind juni de teelt sturen met de witte of de zwarte kant van de folie. Het kunnen wel extreem warme dagen zijn, waardoor de zwarte folie enorm opwarmt, tot zelfs temperaturen boven 44°C. Als er veel velden in productie zijn is er wel een hoge werklast. Door op zwart en wit te sturen kan men de werklast wat spreiden. Laat je langer op wit liggen, dan ga je ook later in productie. Laat men enkel op zwart liggen, is er veel kwaliteitsverlies. Laat men enkel op wit liggen, dan is er een goede kwaliteit, maar produceert men minder kilo’s. Ook hier scoort het Duits model goed.