Startpagina Groenvoorziening

Bosbehoudsbijdrage verhoogd tot 5,6 euro/m2

De bosbehoudsbijdrage, de financiële vergoeding voor het ontbossen, is opgetrokken van 4,22 euro naar 5,60 euro/m2. Dat gebeurt na een aanpassing van de regelgeving door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Leestijd : 2 min

De beslissing over de verhoogde bijdrage werd al een tijd geleden genomen, maar wordt nu van kracht. De verhoogde vergoeding moet een volwaardige compensatie garanderen en zou ook een ‘afremmend effect’ moeten hebben op de ontbossing.

Vlaanderen formuleerde in het bosuitbreidingsplan niet alleen de ambitie om tegen 2024 4.000 ha extra bos te realiseren, het is ook belangrijk om de bestaande bossen te beschermen. Het bosareaal ging er de laatste decennia, ondanks het verbod op ontbossing, op achteruit. In principe is het wel verboden om te ontbossen, maar er zijn afwijkingen voorzien.

Wie toch een afwijking en dus een ontbossingstoelating krijgt, moet in principe wel aan boscompensatie doen. Daarvoor zijn er 2 grote manieren: zelf (of via een derde) een compenserende bebossing in natura uitvoeren, of een bosbehoudsbijdrage betalen. Die financiële vergoeding wordt dan door de overheid gebruikt om het bosareaal uit te breiden. Minister van Omgeving Zuhal Demir had al aangekondigd dat ze de bosbehoudsbijdrage zou optrekken. Een besluit daarover kreeg eerder al groen licht van de Vlaamse regering en stond op 9 april in het Belgisch Staatsblad. De maatregel gaat nu van kracht.

De hogere financiële compensatie houdt meer rekening met de stijgende grondprijzen van de voorbije jaren en moet een ‘afremmend effect’ hebben. De voorbije 4 jaar kwamen er in Vlaanderen 5,4 miljoen bomen bij, goed voor 1.857 ha bos. Dat mocht volgens minister Demir meer geweest zijn. Volgens haar bleven vooral de lokale besturen en de private landeigenaars onder de verwachtingen.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken