Startpagina Actueel

Drones brengen groeiproces van Limburgs fruit in kaart

Fruittelers moeten nu de ideale omstandigheden creëren voor een succesvolle oogst later dit jaar en zijn dagelijks in de weer om het groeiproces van bloesems tot kwaliteitsvol fruit op te volgen. De inzet van drones kan daar aanzienlijk in helpen. “De digitalisering is vandaag een onderdeel geworden van de fruitteelt. Het verzamelen en het verwerken van data wordt steeds belangrijker om zeer gericht acties te ondernemen die een rendementswinst kunnen opleveren. Als fruitprovincie van Vlaanderen nemen we hierin een pioniersrol op”, zegt Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en voorzitter van het Proefcentrum Fruitteelt.

Leestijd : 4 min

De afgelopen zachte winter was geen zegen voor onze fruittelers. Als gevolg daarvan gingen immers de eerste bloesemknoppen dit jaar een 10-tal dagen vroeger open dan normaal wat het risico op lentevorstschade doet toenemen. De vrieskou tijdens een 10-tal nachten in de periode einde maart tot half april waren dan ook cruciaal voor de bloesems die weldra uitgroeien tot appelen, peren en kersen. Immers, de bloesempracht is een eerste belangrijke indicator voor de fruitopbrengst. Maar de hoeveelheid kwaliteitsvruchten die de boom zal dragen, hangt ook samen met een reeks van bewerkingen die daarop volgen. “Voor een goede oogst moet de fruitteler vroeg in het seizoen al een zicht op het aantal bloemknoppen krijgen en inschatten hoeveel hiervan bestoven zijn en tot vruchten zullen ontwikkelen. Dit monitoren en bepalen waar hij wel of niet moet bijsturen, is tijdrovend en intensief,” aldus Dany Bylemans van het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit). Pcfruit, het onderzoekscentrum in Kerkom dat internationaal hoog aangeschreven staat om haar fruitteeltonderzoek, hoopt met de inzet van drones de telers meer en beter advies én werkcomfort te kunnen verschaffen.

Pcfruit ontwikkelde samen met het Vlaams onderzoekscentrum VITO en de KU Leuven een systeem om het aantal bloesems in de boomgaarden op een gestandaardiseerde, snelle en doeltreffende manier in kaart te brengen met behulp van drones. “Concreet vertellen de drones op welke exacte plekken de teler maatregelen moet nemen. Hierdoor kunnen zij tijd en kosten besparen”, aldus Dany Bylemans. Het is één van de onderdelen binnen het grensoverschrijdende samenwerkingsproject Intelligenter Fruit Telen waarin pcfruit samen met de bovenvermelde Belgische onderzoeksinstellingen en met het Nederlandse ZLTO en Boomkwekerij Fleuren als projectpartners demonstreert hoe sensortechnologie en camera’s onze fruitteelt efficiënter kan maken. De totale projectkost bedraagt 1,1 mio euro, waarvan pcfruit en VITO samen meer dan de helft voorzien. Vanuit Interreg kunnen de projectpartners rekenen op 50% financiële ondersteuning. Daar bovenop ontvangen pcfruit en VITO vanuit de provincie Limburg samen een cofinanciering van bijna 150.000 euro.

Voor de visualisatie van de beelden heeft VITO daarom een webapplicatie genaamd mapEO ontwikkeld. Stephanie Delalieux, remote sensing expert precisielandbouw bij VITO, licht toe: “Drones bieden veel potentieel voor een fruitteler. Je kan er in één oogopslag de volledige boomgaard en de variabiliteit in bloesems mee in kaart brengen. Deze informatie willen we via de mapEO applicatie aan de fruittelers ter beschikking stellen.”

Digitale revolutie in de fruitteelt

“In de huidige mondiale crisis voor appel, maar ook in de productie van peer, halen slechts bepaalde maatsorteringen en de beste kwaliteit prijzen boven de productiekost. Het komt er dus op aan de fruitontwikkeling in aantallen en dikte voortdurend op te volgen en de vruchtmaat en vruchtzetting met zeer gerichte teelttechnische bewerkingen te beïnvloeden”, aldus Dany Bylemans, directeur van pcfruit. Nieuwe toepassingen zoals dronetechnologie, sensoren en bodemscans genereren een immense hoeveelheid data. Momenteel wordt vanuit een samenwerking tussen de EVA-app van pcfruit en het mapEO-platform van VITO een dashboard ontwikkeld waarmee de fruitteler op een eenvoudige manier al deze informatie kan raadplegen en vergelijken met elkaar.

Met behulp van drones werden de boomgaarden volledig in kaart gebracht. De beelden werden naderhand verwerkt in een driedimensionaal beeld waarmee men nauwkeurig het aantal bloesems kon tellen. Op basis van die analyse kan de teler doelgericht en specifiek in bepaalde zones van de boomgaard acties ondernemen. Zo kan hij, bijvoorbeeld bij bloesems of in een later stadium daar waar nodig is, gezette vruchtjes uitdunnen zodat de oogst van hogere kwaliteit is en zijn rendement ook hoger wordt. De monitoring aan de hand van remote sensing via drones helpt ook om ziektes op te sporen en laat toe om een veel nauwkeurigere inschatting te maken van de opbrengst. De fruitteler kan zich zo beter voorbereiden op de oogst, zoals het juiste aantal fruitkisten, machines en plukkers voorzien. Het correct interpreteren van deze informatie kan dus onmiddellijk financiële voordelen opleveren voor het fruitbedrijf.

Vast domein binnen praktijkcentra

“Digitale applicaties en robotisering vinden hun ingang in de boomgaard en pcfruit onderzoekt de meerwaarde van die technieken voor de fruitteler met steun van de provincie Limburg. De combinatie ervan met artificiële intelligentie helpt processen te optimaliseren en maakt agrarische bedrijven rendabeler. Met provinciale en Vlaamse SALK-middelen hebben we de mogelijkheden van robotisering in de fruitteelt kunnen verkennen, maar vandaag is het een vast domein binnen de reguliere werking van onze onderzoekscentra”, stelt gedeputeerde Inge Moors.

“De focus ligt uiteraard op het demonstreren maar vooral ook op de toepasbaarheid ervan in de praktijk. Een online dashboard waarmee hij digitaal zijn percelen – vanuit een verschillende toepassingslagen - kan raadplegen moet dit zovanuit gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Hieraan hangt natuurlijk een prijskaartje, daarom maken we ook een analyse van de terugverdientijd”, aldus Dany Bylemans. “Het mag duidelijk zijn dat ook in deze onzekere coronatijden onze Limburgse praktijkcentra actief blijven. Ik wil dan ook mijn oprechte dank uitspreken naar alle medewerkers van onze praktijkcentra die nu ervoor zorgen dat onze fruittelers straks toegang krijgen tot waardevolle teeltkennis”, besluit gedeputeerde van Landbouw Inge Moors.

Lees ook in Actueel

Biocontroleorganismen kennen trage opmars

Groenten Biologische controleorganismen, zoals biopesticiden en natuurlijke vijanden, kunnen de leemte van weggevallen chemische fytoproducten invullen. De erkenningsprocedures vertragen echter de introductie van biopesticiden, waarvan de efficiëntie nog omhoog moet. Natuurlijke vijanden zijn volop beschikbaar en vaak ook heel succesvol, maar niet altijd. Er zijn dus nog veel hindernissen.
Meer artikelen bekijken