De industriële landbouw in Zuid-Amerika vaagt de familiale landbouw in België weg, zo luidt het. De lidstaten van Mercosur zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Het zijn stuk voor stuk grote exporteurs van landbouwproducten als vlees, suiker, soja en granen. De landen zijn op weinig andere terreinen competitief en zoeken binnen een handelsdeal met de EU daarom vooral winst in het landbouwdossier. In het handelsjargon wordt de deal wel omschreven als ‘Meat for cars’.
De lijn-Di Rupo wordt in Wallonië politiek breed gedragen. Het initiatief tot een resolutie tegen de Mercosur-deal kwam van de oppositiepartij cdH, de christendemocraten. De meerderheidscoalitie van PS, MR en Ecolo kwam daarop met een gezamenlijke tekst waarin staat dat de federale regering het akkoord niet in naam van Wallonië mag ondertekenen. Dat is opmerkelijk, want er is nog geen definitieve tekst van de handelsdeal bekendgemaakt. De inhoud is dus nog niet duidelijk.
Bovendien: in principe kan België binnen de EU alleen een standpunt innemen wanneer de gewesten het eens zijn. Als Vlaanderen voor een handelsovereenkomst is, betekent dit onthouding van stemming. Maar Wallonië staat niet alleen in haar verzet. In Oostenrijk heeft het parlement gestemd voor een motie die de regering oproept een veto uit te spreken tegen de handelsovereenkomst. In Frankrijk en Ierland – die vooral vrezen voor hun rundsvleessector – is vanuit de politiek ook grote kritiek geuit.