Het is weer voorjaar: Wat te doen?
Binnenkort staat het weideseizoen weer voor de deur. Nu is reeds het moment om even stil te blijven staan bij enkele belangrijke aandachtspunten die u in acht moet nemen bij de start van het weideseizoen. Voornamelijk voor het jongvee is het eerste seizoen op de weide erg belangrijk, denk maar aan ontworming en mineralenvoorziening.

De omstandigheden moeten ideaal zijn om de groei en gezondheid van het jongvee, ook tijdens de weidegang, op peil te houden. Naast tips voor het jongvee bespreken we in dit artikel ook wat belangrijk is bij volwassen vee.
Tekorten vermijden
Een eerste (en vaak onderschat) aandachtspunt is de mineralenvoorziening. Gemiddeld bevat vers gras in België een tekort aan selenium, koper, kobalt en in veel gevallen ook jodium. Zonder aanvullingen in het rantsoen zullen er zonder enige twijfel grote tekorten ontstaan op dierniveau.
Vage klachten, grote gevolgen
Controleren via bloed
Vliegenbestrijding
Ziekte voorkomen
Echter, de belangrijkste reden om insecten te weren op het vee is om ‘insect-overdraagbare ziektes’ te voorkomen. Iedereen van ons heeft al wel van zomerwrang, blauwtong of het Schmallenbergvirus gehoord. Deze ziektes worden van dier naar dier overgedragen door middel van een besmette knut, vlieg of mug. Het is daarom zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat insecten afgestoten worden van het vee.
Pour-on en oorplaatjes
Er zijn verschillende insectenwerende producten op de markt. De meest gebruikte in België zijn de zogenaamde ‘pour-on’-producten waarbij dit product over de rug van het dier gegoten wordt. Hiernaast worden ook oorplaatjes verkocht die aan het I&R-nummer moeten bevestigd worden.
In de stal aanpakken
Niet alleen op de weide is vliegenbestrijding van belang, ook in de stal komen de vliegen en moet het vee hiertegen beschermd worden. De reeds genoemde pour on-producten kunnen ook hier gebruikt worden maar in de stal kan ook een gunstig resultaat verkregen worden door maden en larven in de stal aan te pakken waardoor de ‘infectiedruk’ dus lager zal worden. Er bestaan insecticiden ter bestrijding van vliegenlarven en maden in de stal, mestput of tegen rattenstaartlarven in de melkput.
Roofvliegen
Een alternatieve (biologische) manier om insecten te bestrijden zijn roofvliegen. Deze vlieg leeft van de eitjes en poppen van de normale stalvlieg door deze leeg te eten en zelf weer eitjes te leggen in de poppen. De roofvliegen zijn, in tegenstelling tot de gewone vliegen, niet vervelend en zijn nauwelijks te zien, doordat ze zich op donkere plaatsen zoals mestputten schuil houden. Deze biologische vliegen veroorzaken geen onrust en hebben geen nadelige effecten op koeien en kalveren. Belangrijk bij het gebruik van roofvliegen is dat het mixen van de mestput en het gebruik van bestrijdingsmiddelen achterwege gelaten moet worden.
Ontworming groot economisch nut
Een derde punt waar aandacht aan geschonken moet worden is het ontwormbeleid. Bij het uitweiden zijn infecties met maagdarm- en longwormen onoverkomelijk. Dikwijls wordt de ontworming al jaren op dezelfde manier uitgevoerd, maar af en toe loont het de moeite om deze strategie eens onder de loep te nemen. Trouwens, wist u dat worminfecties na mastitis de ziekte is die tot de grootste economische schade leidt op een melkveebedrijf!?
Niet over- of onderbeschermen
Mestonderzoek spaart geld
De laatste jaren zijn er steeds meer veehouders die niet meer blindelings ontwormen maar dit wel doen aan de hand van een mestonderzoek. De ervaring leert dat er veel gerichter ontwormd wordt in het weideseizoen en dat er dus veel minder dure ontwormproducten aangeschaft moeten worden. Veel veehouders moeten, ten gevolge van de monitor door mestonderzoek, minder ontwormen dan ze normaal doen. Sommige van hen hoefden het jongvee zelfs helemaal niet meer te ontwormen. Binnen een week na opstallen kan er ook bloed genomen worden. Dit wordt onderzocht op het pepsinogeengehalte, wat een indicatie geeft over de wormbesmetting van het afgelopen weideseizoen.
Watervoorziening
Geen smaakverschillen
Ook het smaakverschil van water binnen en buiten de stal is belangrijk. Grondwater en leidingwater hebben een andere smaak. Over het algemeen houden koeien niet van deze smaakverschillen. Daardoor is de kans groot dat ze buiten minder water zullen opnemen dan binnen.
Dierenarts Brecht Scheirlinck, Faculteit Diergeneeskunde, UGent