Startpagina Economie

FEVIA: investeringen voedingsindustrie in Wallonië sterk gestegen

In 2017 heeft de voedingsindustrie €458 miljoen geïnvesteerd in Wallonië. Dat is 20% meer dan een jaar eerder. In vergelijk met 2013 is zelfs bijna sprake van een verdubbeling. Voorzitter van sectororganisatie FEVIA Wallonie Guy Paternoster wijst op factoren die de groei bedreigen: het gebrek aan voldoende geschikte arbeid en een opeenstapeling van bijdragen en heffingen.

Leestijd : 2 min

Dat bleek tijdens een presentatie van FEVIA tijdens de Beurs van Libramont. Sinds 2013 steeg het aandeel van de voedingsindustrie in het totaal van de industriële investeringen van 16,% naar bijna een derde. Daarmee is de voedingsindustrie van een belangrijke tot een zeer belangrijke sector in het gewest geworden, aldus Paternoster. Sterker: het is een zeldzame groeisector in een regio die economisch betere tijden heeft gekend.

De export nam afgelopen jaar toe met 1,9% tot €4,3 miljard. Zuivelproducten zijn goed voor 20,8% van de omzet, fruit- en groentenproducten voor 17,1% en drankjes voor 11% en vlees voor 8,6%. .

Meer investeringen en exportgroei betekenen dus ook meer jobs. In 2017 stelde de Waalse voedingsindustrie in totaal ruim 22.000 mensen tewerk. Dat is naar schatting 4,4% meer dan een jaar eerder. Indirect – via toeleveranciers, logistiek etc. - is de sector goed voor nog eens 34.159 banen. Van de totale industriële werkgelegenheid in Wallonië, is de voedingssector goed voor 17,6%.

Arbeidskrachten

Tegelijk waarschuwt Paternoster voor een aantal problemen waar de sector mee kampt. Om te beginnen is dat het vinden van voldoende geschikte arbeidskrachten. Het aandeel 50-plussers is de laatste jaren toegenomen. In 2005 was 17,1% van de werknemers ouder dan 50, inmiddels is dat 29% en groeiende. Vooral de technische profielen, zoals operatoren en lijnverantwoordelijken, zijn moeilijk in te vullen.

Maar ook bijvoorbeeld voor werk in slachterijen is weinig animo. De sector zelf zet in op verjonging door te participeren op jobbeurzen, infosessies te organiseren en jongeren mee te nemen op bedrijfsbezoek. Daarnaast hoopt de sector dat de Waalse overheid haar beleid gericht op het zichtbaarder maken van de sector te vergroten. FEVIA wijst erop dat voor alle opleidingsniveaus banen zijn te vinden, en dat een groeiend percentage van de banen wordt ingevuld met mensen met een hoger opleidingsniveau.

Belastingen

Een tweede probleem ligt volgens Paternoster in de opeenstapeling van bijdragen en heffingen. Ondanks de zogeheten taks-shift blijft de loonhandicap in 2018 op 16,4% steken. De meerkosten op energie nam sinds 2009 toe met 337% en de kilometerheffing treft de voedingssector volgens FEVIA in het hart. Acties van de voedingssector en de Waalse regering zijn daarom van groot belang, aldus Paternoster.

Daarbij wijst hij op de Belgische federale overheid en de Vlaamse overheid, die volgens hem inmiddels hebben begrepen dat et tijd is de lasten te verminderen opdat de competitiviteit van de sector op peil blijft.

Ten slotte wil FEVIA zich nadrukkelijk naast de boeren positioneren, door op de beurs een stand te delen met AWEX, Wagralim en d’Avenir.

JCB

Lees ook in Economie

Belgapomnotering daalt

Aardappelen Belgapom meldt op 4 april een prijs van 160 euro/ton (zonder btw) voor de rassen Fontane. De notering daalt dus terug na 4 weken een stabiele prijs. Voor Challenger is er deze week geen notering wegens een gebrek aan transacties.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Provincie Antwerpen

Antwerpen, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Proefcentrum Fruitteelt vzw

Limburg, België

Solliciteer nu

Homburg Belgium

Heist-op-den-Berg, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures