Startpagina Wetgeving

Ook Waalse minister wil einde aan dwangvoeren

Tegen het einde van deze legislatuur, volgend jaar, wil de Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH) werk gemaakt hebben van een verbod op het dwangvoeren van ganzen. Dat schrijft La Dernière Heure dinsdag. Zondag raakte bekend dat Di Antonio's Vlaamse collega, Ben Weyts, dwangvoeding tegen eind 2023 wil verbieden. Binnen de Waalse regering zijn minister-president Willy Borsus en landbouwminister René Collin echter gekant tegen een verbod.

Leestijd : 1 min

In Vlaanderen is er volgens de cijfers van Weyts één producent van foie gras, de overgrote meerderheid van de Belgische producenten bevindt zich in het zuiden van het land. In Brussel bestaat ook al een verbod, maar daar is geen enkele producent. "De minister is voorstander van een verbod op dwangvoeding van ganzen en eenden", aldus Di Antonio's woordvoerster. "Het wordt zijn volgende strijdpunt." De woordvoerster verwijst naar de Europese regelgeving, "die de minister jammer genoeg niet kon veranderen."

Volgens Europa mag de benaming 'foie gras' enkel gegeven worden aan een lever van minstens 300 gram, en dat kan enkel bereikt worden met dwangvoeding. "Er is een verbod om een dier met dwang te voederen, maar de Waalse producenten van foie gras genieten een uitzondering", aldus het kabinet-Di Antonio nog. De Waalse minister-president Willy Borsus en minister van Landbouw René Collin zien Di Antionio's plannen echter met lede ogen aan. Een verbod zou namelijk het einde betekenen van verschillende Waalse bedrijven.

naar Belga

Lees ook in Wetgeving

Wie mag de bomen kappen op het pachtgoed?

Wetgeving Aan de rand van een groot perceel dat ik pacht staan 8 kaprijpe populieren. Bij de betaling van de pacht vertelde de eigenaar dat hij deze bomen het komende jaar wil kappen en de opbrengst voor hem wil houden. Kan dit zomaar? Ik ben toch de pachter en heb toch recht op de vruchten van het perceel?
Meer artikelen bekijken