Matanza is een van de kleinste slachthuizen in België, maar ze blijven overeind. Het familiebedrijf koos ervoor om klein te blijven, en normaal, maar ook om halal te slachten. Een strategische keuze, aangezien in Ronse de moslimgemeenschap best uitgebreid is – er staan twee moskeeën. Maar wat ze gaan doen als het onverdoofd slachten verboden wordt in 2019? “Dat zullen we erna wel ervaren”, klinkt het bij zaakvoerder Steven Vander Stichelen.
Zaakvoerder Steven Vander Stichelen: Hoe we gaan werken na het algemeen verbod op onverdoofd slachten, zullen we later wel zien.Van de 26 werknemers zijn er 13 moslim. - MVIn het slachhuis wordt de kop gescheiden van het karkas. Het label aan de kop is dezelfde als die van aan het karkas. Zo wordt herkend of een dier halal werd geslacht of niet. - MVBij Matanza wordt enkel niet-halal verwerkt. - MVIn de winkel werd het personeel opgeleid over de bereidingen en hygiënische praktijken. - MV
Steven beschrijft Matanza als een familiebedrijf. Eentje die nogal speciaal is dan nog, want iedereen is fiscalist van opleiding, behalve zijn moeder. Die is slager. En ook de grootvader van Steven had een vleesgroothandel. Zijn ouders hebben dan uit de beenhouwerij en met de...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
OnderwijsBriek Vanaerde (21) zit in het laatste jaar van de bachelor Agro- en biotechnologie aan de Hogeschool Gent (HoGent). Met zijn bachelorproef over biestpoeder en zijn stage als landbouwadviseur, bereidt hij zich voor op de toekomst van zijn dromen.