Startpagina Maïs

Raphaël Liégois neemt maïs mee naar ruimtestation

De Belgische astronaut Raphaël Liégeois zal tijdens zijn ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS in 2026 3 wetenschappelijke experimenten van Belgische onderzoekteams uitvoeren. Hij onderzoekt onder andere hoe gewichtloosheid de groei van maïs beïnvloedt.

Leestijd : 2 min

Belspo en het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) riepen midden vorig jaar de Belgische wetenschappelijke wereld op om experimenten te bedenken. Ze ontvingen 29 voorstellen, waaruit er nu voorlopig 3 gekozen zijn. De Belgische astronaut Raphaël Liégois neemt maïs, slijmzwammen en een kwantumsensor mee tijdens zijn ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS, zo meldt het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) maandag 28 april in een persbericht.

Maïs in de ruimte

Een eerste experiment, 'Astromy' van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de UGent, zal onderzoeken hoe gewichtloosheid de groei van maïs beïnvloedt. Dat moet helpen om meer te weten te komen over de effecten van ruimtemissies op planten en over de ontwikkeling van levensondersteunende systemen die lange ruimtereizen mogelijk maken.

Ook op aarde is dit onderzoek nuttig, zegt Belspo. “We hopen meer te weten te komen over hoe planten onder extreme omstandigheden kunnen groeien en hoe we onze gewassen klimaatbestendig kunnen maken.”

Slijmzwam en kwantumsensor

'BeBlob' (Université de Namur) zal dan weer nagaan hoe goed een specifieke soort slijmzwam bestand is tegen extreme omstandigheden. Dat moet inzicht bieden in hoe DNA hersteld wordt en hoe cellen reageren op stress.

Het derde experiment is 'Oscar-Blinq' (UHasselt, Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, UCLouvain), een kwantumsensor om chemische reacties in microzwaartekracht te bestuderen.

Unieke kans

“Het ISS is het enige laboratorium waar gewichtloosheid langer dan enkele seconden blijft”, zegt Liégeois in het persbericht. “Daardoor krijgen wetenschappers een unieke kans om fenomenen te bestuderen die onmogelijk op aarde na te maken zijn.”

Volgens Belspo dragen de onderzoeken niet alleen bij aan bevindingen over de ruimte, maar zorgen ze mogelijk ook voor belangrijke inzichten in andere domeinen zoals de biotechnologie, landbouw en gezondheidszorg. “Het onderzoek dat astronauten aan boord uitvoeren, beperkt zich niet tot eenvoudige technische demonstraties of wetenschappelijke nieuwsgierigheid”, zegt ook Liégeois. “Het gaat juist over de tastbare impact op ons dagelijks leven en opent de weg naar innovatie waarvan de hele mensheid kan profiteren.”

Belga/ThD

Lees ook in Maïs

Kies voor geteste vroege of late maïsrassen

Maïs 2024 was een slecht maïsjaar. An Schellekens van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) ging in het kader van ‘LCV Actueel’ – 13 studievergaderingen over voedergewassen in heel Vlaanderen – onder meer in op wat maïstelers konden leren uit dat jaar. “Vroege rassen bieden dankzij hun kortere teeltduur gewoonlijk iets meer zekerheid dan late rassen. Belangrijk is vooral dat je kiest voor rassen die getest werden.”
Meer artikelen bekijken